Aktivní dovolená pro celou rodinu

Ostrovy za polárním kruhem na kole

Termín: 09.07.2021 - 25.07.2021, 17 dní
Cena od: 33 100 Kč

Foto: CK Kudrna

Senja, Vesterály a Lofoty - kolmo po nejkrásnějších ostrovech severního Norska

Vydejte se s námi do země půlnočního slunce, dávných Vikingů, majestátních hor a fjordů, ale také do kraje impozantních mostů a malebných rybářských vesnic. O ostrovech za polárním kruhem se hovoří jako o nejkrásnějších ostrovech Norska, o místu, kde jsou soustředěny všechny přírodní poklady a kontrasty této severské země. Z moře se na jedné straně tyčí obrovské skalní štíty a o kus dál se rozpínají bělostné písečné pláže. Na vrcholcích hor můžeme i v létě pozorovat sněhovou pokrývku a přitom v širokých údolích sbírat dozrávající maliny. Vodopády a řeky stékají z hor do fjordů, které se zařezávají hluboko do pevniny a jsou lemovány barevnými domky a rybářskými loďkami. Při našem cykloputování urazíme denně 50-90 km po silnicích a zpevněných cestách. Většina etap vede rovinatou krajinou s minimálním převýšením. Takže i přesto, že jsou trasy delší, nejsou nijak náročné. Kromě pokladů přírody navštívíme spousty rybářských vesnic a po dni plném zážitků složíme hlavy v komfortních chatkách. Etapy lze většinou zkrátit či prodloužit dle libosti.

Program zájezdu

1. - 2. V odpoledních hodinách vyrazíme z Brna přes Německo, odkud se přeplavíme trajektem na Skandinávský poloostrov a budeme pokračovat nočním přejezdem Švédska.

3.–5. Cykloturistika údolím Grådalen, návštěva hornického města RØros . Přesuneme se dále na sever podél lososí řeky NamsenFiskumfoss (nejdelší lososí schody v Evropě). Na 66°33 ́ severní šířky překročíme pomyslnou čáru polárního kruhu – Polarsirkelen. Dorazíme tak k nejsevernějšímu bodu naší cesty, ostrovu Senja.

6.–7. Cykloturistika na druhém největším ostrově Norska – Senje. Horské štíty překonáme několika tunely, navštívíme rybářský ostrov HusØy a budeme obdivovat hřeben Oksan, příznačně nazvaný Ďáblovy zuby (cca 60 - 100 km; 55 - 80 km).

8.–9. Návštěva Senja Troll (největšího trolla na světě), trajektem na souostroví VESTERÁLY. Kolmo po ostrovech ANDØYAHINNØYA a LANGØYA. Zájemci mohou také navštívit domorodé Sámy na sobí farmě (cca 55 - 115km; 75 - 95km).

10.–12. Cyklistika po souostroví Lofoty. V sedle napříč ostrovy AustvågØy – městečko Kabelvåg – muzeum Lofot, rybářské muzeum, VestvågøyFlakstadøyMoskenesøy – vesnice Nusfjord . Návštěva vikingského muzea Lofotr. Cykloputování zakončíme na jižním konci Lofot – ve vesnici s nejkratším názvem Å (cca 50 - 80 km; 65 -100 km; 60 – 70 km). Trajektem přeplujeme zpět na kontinent.

13. - 17. Trajektem se přepravíme zpět na pevninu a vydáme se na jih. Kolmo z přístavu Bodø podél pobřeží do Saltstraumen, kde vznikají největší vodní víry na světě (cca 35km). Návštěva královského města Trondheimu, olympijského města Lillehameru a hl. města Norska – Osla. Cesta domů přes Švédsko a Německo, návrat do Brna v dopoledních hodinách.

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem včetně kol
  • 6x trajekt
  • 13x ubytování v chatkách
  • kudrnovskou polopenzi
  • průvodce
  • pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, připojištění odpovědnosti
  • zákonné pojištění CK

Cena zahrnuje

  • fakultativní návštěvu sobí farmy (cca 200 NOK)
  • vstupy do muzeí a památek

Nástupní místa

Brno

Podobné zájezdy

 (CK Bondo)

Norsko na kole: fjordy, hory, řeky

Norsko
28.6.2024 - 12 dní
26 940 Kč
 (CK Extrem Tour)

Dánsko na kole

Dánsko
13.7.2024 - 9 dní
14 900 Kč
 (CK Bondo)

Velká skandinávská pouť na kole

Finsko, Norsko, Švédsko
1.8.2025 - 17 dní
56 940 Kč
 (CK Bondo)

Lofoty na kole

Norsko
6.8.2025 - 12 dní
39 940 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol