Aktivní dovolená pro celou rodinu

Tour de France 2019

Termín: 08.07.2019 - 14.07.2019, 7 dní
Cena od: 15 500 Kč

Foto: CK Rubikon

106. ročník nejslavnějšího etapového závodu světa, s letošním Grand Départ - tedy startem mimo území Francie - v Bruselu, na počest Eddyho Merckxe, "Kanibala", který před půlstoletím dosáhl na první ze svých pěti triumfů na Tour. Během 21 etap čeká na borce celkem 3.460 km, letos s neobvykle dlouhým zástupem majestátních dvoutisícových vrcholů. Dvě časovky (týmová a individuální), sedm etap rovinatých, pět zvlněných a sedm horských. A také novinky, mezi které patří i pohoří Vogézy. Jež pelotonu naservíruje první vrchařské testy a kam se peloton přesune 5. etapou do Colmar. V té šesté, vedoucí i přes vrchol Ballon d’Alsase, se vrátí na scénu stoupání na tzv. Planinu krásných dívek, kde v minulosti triumfovali Chris Froome, Vincenzo Nibali a Fabio Aru. A právě pohoří Vogézy a obě etapy TdF 2019 budou letos i naším cílem. Krom toho přidáme veškeré přednosti regionu Alsasko - malebná městečka plná vinohradů a vinoték, báječnou gastronomii, unikátní architekturu, čápy jako symbol Alsaska. Projedeme si ikonickou Route de Vin - Alsaskou vinnou stezku a nevynecháme ani Strasbourg s neuvěřitelnou katedrálou Notre-Dame. A víno. Bílé víno zejména. Vždyť v Alsasku se pěstuje 7 proslavených odrůd, z nichž je 6 bílých - ryzlink, sylvánské, tramín, muškát, rulandské bílé a šedé a pak jediná červená odrůda, rulandské modré (pinot noir). A jaký že je skrytý trumf této akce? Zájemci o kopce a etapy TdF si zde přijdou na své, ale rovněž i běžný turista-cyklista, který si chce užít Alsaska v době letní pohody. Obě skupiny si nijak nepřekáží a dokonce peloton TdF může zažít na vlastní kůži každý a bez námahy, při jeho průjezdu do Colmar. Vlastně pardon, největším trumfem je určitě náš kuchař a jeho vytříbené chutě, které ochutnáte v rámci nabízené polopenze :-).

Program zájezdu

1. den: Večerní odjezd z ČR, přejezd Německem do oblasti francouzského Alsaska, regionu na pomezí Německa, Lucemburska a Francie. Cílem naší cesty druhý den ráno bude městečko Colmar, resp. Turckheim.

2. den: Ubytujeme se ve městečku Turckheim, středověkém, opevněném, malebném, zasazeném do vinic. Hrázděné domy s barevnými fasádami, strážní věže a také neobvyklá tradice - ponocný, co obchází město a zpívá. To vše zde nalezneme, a také ideální výchozí pozici pro naše úvodní etapy. První den na kole si vychutnáme pohodovou kratší etapu do městecka Colmar, kde se pěstuje opravdu hodně vína. A také gotická architektura - např. klášter sv. Antonína - se zde snoubí se zakřivenými malovanými hrázděnými domky a celé městečko je protkané kanály. Přesvědčíme se sami, že tzv. „malé Benátky“, jak se městu přezdívá, mají své nezaměnitelné kouzlo. Úvodní seznamovací etapa nám nabídne cokoliv mezi 20 - ? km dle chuti a kondice.

3. den: Tour de France 2019 - 5. etapa do Colmar. Dravci vyrazí do kopců vstříc pelotonu např. do Trois Épis a na hřeben Vogéz. Turisté si užijí pohodu v údolí Munsteru, ale tak jako tak i pro ně se nabízí možnost zažít veškerý kolotoč pelotonu na vlastní kůži. Celý cirkus totiž bude projíždět přímo Turckheimem s dojezdem do Colmar (cca 17:30 hod.). Už jen reklamní karavana zhruba hodinu před pelotonem s cca 170 reklamními vozy, která během 3 týdnů etapového závodu rozdá na 14 mil. dárků - čapky, sladkosti, igelitové sáčky, klíčenky, dresy atp. Věřte, že je to barevný zážitek a atmosféra, která pohltí každého! Nocleh stejný, jako předešlý den.

4. den: Tour de France 2019 - 6. etapa a také vrchol Grand Ballon d´Alsace. A díky autobusu, který pomůže do sedla Col de la Schlucht je hřebenová trasa a nejvyšší "Ballon" celého pohoří Vogézy dostupný prakticky pro každého. Výhledy nekonečné a zážitek z přírody vám poskytne další pohled na tuto část Francie. Vyměníme krajinu vinic, sklípků a malebných vesnic za takřka nedotčenou přírodu pohoří, pro něhož jsou typické lesy, jezera, otevřené pastviny a kulaté vrcholky s úctyhodnou výškou kolem 1.400 m n.m. Vybrat si můžeme mezi terénem náročnějším či pohodovějším. Zjistíme, proč se vrcholům Vogéz říká “balóny”. Nocleh dtto.

5. den: Čeká nás ikonická La Route des Vins d´Alsace - Alsaská vinná stezka - pojem přesně vystihující zdejší oblast. Celý region žije vínem s nekonečnou tradicí a my se nebudeme bránit nasát odpovídající atmosféru. Tu potkáme i v malebném místečku Ribeauvillé, ležícím právě na zmiňované vinné stezce. Kromě vína a kouzelných historických domků máme i další výraznou indicii dnešního dne. Jsou to čápi, kteří dokáží krásně pózovat fotografům. Z Ribeauvillé vyrazíme dále na sever, nocovat budeme v hotelu ve městečku Obernai. Etapa představuje opět příjemných cca 60 km. Zpestřením může být výjezd k mohutnému hradu Koenigsbourg (cca 450 m převýšení).

6. den: S pomocí autobusu se vydáme do Strasbourgu. Města mezi dvěma rameny řeky Ill, které historicky vždy oscilovalo mezi více národy a které bylo k Francii definitivně připojeno až roku 1919. Města, se kterým jsou spjaté pojmy jako katedrála Notre-Dame, Rohanský palác, Synagoga míru či La petite France (Malá Francie), což je malebná skupina historických domů nad jedním z ramen řeky Ill a přilehlými kanály. Při prohlídce města, kterou absolvujeme důstojně civilně oblečení, obstaráme nějaké ty "souvenirs", uložíme do autobusu, vyzvedneme kola a vydáme se zpět do místa našeho přechodného domova kolmo, příjemnou krajinou cca 45 km. Některí mohou zvládnout na kole cestu tam i zpět – nutno počítat poctivých 100 km. Nocleh opět Obernai.

7. den: Klášter Mont St. Odile na závěr – kolmo či busmo. Při cyklistické variantě je třeba počítat s převýšením cca 550 výškových metrů na kratičké vzdálenosti cca 10 km. Jde o cennou stavbu z 8. století, několikrát v průběhu věků zničenou, sloužící jako ženský benediktinský klášter, založený patronkou Alsaska sv. Otýlií. Kromě samotné velkolepé stavby se místo pyšní ještě jednou výjimečností – neopakovatelným výhledem do údolí Rýna, na Štrasburk, mezi vinice. Po této historické trešničce se vydáme zpět na cestu domů – návrat ve večerních hodinách do Prahy, pozdějších do Brna.

Cena zahrnuje

Ubytování 3x mobilhome s polopenzí + 2x hotel se snídaní - celkem 5 noclehů v modelu 3 + 2 noci. Bějem ubytování v mobilhome bohatou polopenzi. Kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištení CK proti insolvenci.

Nástupní místa

Praha, Plzeň
Za příplatek Brno, Jihlava, Bratislava

Podobné zájezdy

 (CK Mamut tour)

Bretaň na kole

Francie
14.6.2024 - 10 dní
20 990 Kč
 (CK Extremtour)

Burgundsko – Cesta na kole kolem vína

Francie
26.7.2024 - 9 dní
13 500 Kč
 (CK Extrem Tour)

Alsaská vinná stezka na kole

Francie
6.8.2024 - 9 dní
14 450 Kč
 (CK Vlha)

Alsasko na kole

Francie
9.8.2024 - 10 dní
21 900 Kč
 (CK Mamut tour)

Alsasko na kole

Francie
24.8.2024 - 6 dní
11 500 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol