Aktivní dovolená pro celou rodinu

Postupim UNESCO a Berlínská zeď na kole

Termín: 12.09.2019 - 15.09.2019, 4 dny
Cena od: 8 000 Kč

Foto: CK Rubikon

Mezi památkami UNESCO a Berlínskou zdí

Berlín umí překvapit, nenechte se mýlit, jde o velmi zajímavé město se spoustou památek a symbolů a přitom velmi nakloněné cyklistice! A Postupim? Baniborské Versailles - netřeba pochybovat! Paláce a parky Postupimi a Berlína zařazené na seznam UNESCO, jedinečné dědictví pruských králů. Po stopách těchto výjimečných památek se vydáme zdařilou cyklostezkou kolem bývalé Berlínské zdi, kopírující linii původních 165 km dlouhé stavby. A nabízí zajímavá zastavení - u tunelů, kterými se prchalo za svobodou, u zámecké věže, kde se ukrývali východoněmečtí odstřelovači, na mostě, na kterém si Západ a Východ měnily špiony a mnohá další. Přenese nás do doby, kdy zeď nemilosrdně přeťala národ a město na několik desetiletí. Tato uměle zbudovaná hranice vznikla v srpnu 1961 a její pád 9/11/1989 byl vítán celým světem. Demolice pak byla logickým vyústěním okolností, nyní jsou k vidění již jen pozůstatky zdi. Co se však zachovalo, jsou staré pohraniční cesty, kterou postavili pohraničníci, aby mohli pronásledovat uprchlíky. I po těchto cestách je dnes vybudována cyklostezka, kterou lemuje množství informačních panelů a památníků. Vydejme se tedy po stopách poměrně nedávné německé historie, spjaté blízce i s našimi dějinami.

Program zájezdu

1. den: Autobusem se přesuneme na dohled braniborské metropoli (pohodových 360 km z Prahy), která nám nabídne velké skvosty a lákadla. Město Postupim je prakticky ze všech světových stran obklopeno velkými parky a zahradami, které ukrývají úchvatné a unikátní stavby historie. Ne nadarmo se městu přezdívá braniborské Versailles a je řazeno mezi nejkrásnější rezidenční metropole Evropy. Desítky zámků, paláců a dalších historických staveb, originální parky a zahrady, ale také holandská čtvrť z 18. stol., ruská čtvrť Alexandrowka s pravoslavným kostelem a dřevěnými stavbami a také česká čtvrť tkalců a přadlen. Na oblast kolem Postupimi budeme mít celé odpoledne a večer, kolik najezdíme km, záleží jen a pouze na nás.

2. den: Město na řece Havel (Havola) si však zaslouží víc, proto Postupimi věnujeme ještě alespoň další půlden času. Byl by hřích neshlédnout odkaz Bedřicha II. Velikého, přezdívaného pruský Ludvík XIV., jemuž vděčí Prusko za svůj rozmach. Ujít si tak určitě nenecháme park a zámek Sanssouci, čínský Čajový pavilon, Charlottenhof, Nový palác, Římské lázně či maurskou mešitu, která ve skutečnosti sloužila jako strojovna pro zásobování vody do fontán v parku Sanssouci. Zapomenout nesmíme na Braniborskou bránu (jejíž větší stejnojmenná sestřička stojí v Berlíně), Belveder, moderní novou divadelní scénu, městský zámek pruských králů, Starou radnici. Pro děti mohou být lákadlem filmová studia Babelsberg. Odpoledne Postupim opustíme a vydáme se po stopách Berlínské zdi a cyklostezce směrem na severovýchod. Projedeme "Most špionů" (Glienicker Brücke) a zámeček Cecilienhof, místo podpisu Postupimské dohody. Nemine nás ani Paví ostrov a zámek Sacrow. Míst k zastavení je tu spousta, proto volíme pohodovu etapu v délce cca 35 km.

3. den: Přes Spandau projedeme další část cyklostezky Berlínské zdi a užijeme si malebných zákoutí řeky Havola, přilehlých jezer a přírodních rezervací. V severním otočném bodě Hohen Neuendorf nabereme jižní směr a začneme se přibližovat centru Berlína. Dnešní více cyklisticko-přírodní etapa nabízí cca 50-55 km.

4. den: Braniborsko i Berlín jsou spolkovými zeměmi velmi nakloněnými cyklistice. A právě dnes učiníme s velkou metropolí a výtečnými podmínkami pro cyklisty vlastní zkušenost. Městem nás provede výborně značená stezka Berlínské zdi. Do centra přijedeme přes významná místa jako Bösebrücke, první otevřený hraniční německo-německý přechod v roce 1989, Bernauer Str. s památníkem obětem Berlínské zdi a místem nejdramatičtějších pokusů o útěk v době rozděleného města, Invalidenhof - jeden z nejstarších berlínských hřbitovů. Prohlédneme si Check Point Charlie - místo, kde proti sobě v roce 1961 stály americké a sovětské tanky, proslulé berlínské hlavní nádraží, budovu Říšského sněmu, Braniborskou bránu, Postupimské náměstí, East Side Gallery - nejzachovalejší část Berlínské zdi, dnes v podobě umělecké galerie. Zatoulat se můžeme také k zámku Charlottenburg apod. Podél řeky Sprévy pak opustíme centrum a zamíříme k jihu, kde nasedneme do autobusu a vydáme se směrem do ČR (do Prahy 340 km).

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu/pensionu se snídaní 3x (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zařízením), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, Ústí nad Labem

Podobné zájezdy

Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.5.2024 - 3 dny
5 990 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.8.2024 - 5 dní
10 500 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol