Aktivní dovolená pro celou rodinu

Madeira – turistika

Termín: 30.06.2023 - 10.07.2023, 11 dní
Cena od: 34 980 Kč

Foto: CK Hoška Tour

Turistický zájezd na hornatý ostrov, ležící 700 km na západ od Maroka a 960 km od Lisabonu. Je protkán množstvím zavlažovacích kanálů – levád, podél nichž vedou turistické stezky s nádhernými výhledy zejména na Atlantik. Při první vycházce zjistíte, že se mu právem říká ostrov „věčného jara“. Všude Vás totiž provází místní flóra, kvetoucí téměř celý rok. Připočtěte přístupné hory a příležitost ochutnat jak vlny Atlantiku, tak svérázné madeirské víno. Mimořádně příznivé jsou zdejší klimatické podmínky. Průměrná teplota vzduchu v zimě neklesá pod 16 °C, a hlavně v létě nevystupuje nad 26°C. Teplota vody v létě je v rozmezí 20 – 22°C. Ostrov přímo vybízí turistu, aby ho přiletěl prozkoumat a zažít. Jestli jste teď dostali chuť ostrov prochodit, kochat se nádhernými výhledy nejen od levád, ale i z horských masivů, koupat se v oceánu, prostě poznat přírodní krásy ostrova – je tento program zájezdu ušit na míru právě vám.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy kolem poledne, přílet na Madeiru k večeru, ubytování v MACHICU na 3 noci, možnost koupání na písčité pláži.

2. den: Půjdete podél levády DO CANIÇAL, vinoucí se úbočím z vesničky Maroços, odkud vyrazíte; úzké údolí se postupně rozevírá v široké, výhledny na malá políčka vystřídají pohledy na celé Machico s Atlantikem v pozadí (cca 3,5 hodiny nebo méně dle výběru varianty); po cestě se jistě zastavíte v místním baru na kávu, pivo či zmrzlinu; pojedete na vyhlídku Pico do Facho – výhled na jihovýchodní pobřeží; pro zájemce sestup z Pico do Facho do Caniçalu s výhledy na poloostrov São Lourenço (cca 1 hodinu; v Caniçalu možnost koupání nebo návštěva Museu da Baleia (muzeum velryb).

3. den: Dnes zamíříte do nejvyšších hor a vystoupíte na „střechu Madeiry“; přes vyhlídku na Portele a Paso de Poiso vyjedete na třetí nejvyšší horu ostrova PICO DO ARIEIRO 1818 m a dále je na výběr:

A: kdo ujde více – půjde cestou skrz několik tunelů pod druhou nejvyšší horou ostrova PICO DAS TORRES (1847 m); projdete místy s divokými rozsedlinami a přes hřeben dojdete až k chatě pod nejvyšší horou Pico Ruivo; cesta až sem trvá skoro 3 hodiny a je poměrně náročná vzhledem k převýšení.

B: podstatně méně náročná varianta je přejezd busem na vyhlídku ACHADA DO TEIXEIRA 1592 m na severní straně a odtud pěšky k chatě pod nejvyšší horou (1 hodina chůze), dále už zase společně výstup na PICO RUIVO 1862 m – nejvyšší hora ostrova (20 minut); zajímavé pohledy na okolní horské štíty, strmá údolí a na severní i jižní Atlantik; na vrcholu budete krátce po poledni, kdy se k Vám již začnou stahovat mraky, které odpoledne většinou zahalují nejvyšší pohoří ostrova; návrat k busu na vyhlídku Achada do Teixeira; SANTANA – vesnice s typickými lidovými domky ve tvaru písmene „A“ s rákosovou střechou.

4. den: Navštívíte východní část Madeiry; PONTA DE SAO LOURENCO – skalnatý poloostrov téměř bez porostu, projdete po úzkém hřebeni, který je omýván oceánem ze dvou stran, až k farmě Casa do Sardinha; možnost výstupu na kopec nad farmou (148 m – 1,5 hodiny chůze od busu) s výhledem až k majáku; pro zájemce koupání na malé oblázkové pláži; návrat k busu (celkem max. 3 hodiny chůze nebo méně); PRAINHA – koupání na přírodní pláži s černým pískem; po staré cestě po severním pobřeží dojedete do PORTO MONIZ, kde strávíte 4 noci.

5. den: Vyjedete na náhorní planinu PAUL DA SERRA 1400 m s krásnými výhledy na severní i jižní pobřeží, tam na Vás čekají 2 celodenní výlety; dnes sestoupíte do samoty RABACAL – pěšky podél levády DO RISCO k vodopádu RISCO; dále podél levády 25 FONTES až k jezírku 25 FONTES; možnost osvěžující koupele v malém jezírku; zájemci o delší variantu sestoupí o 120 m níže k levádě DA ROCHA VERMELHA a půjdou až k místu, kde leváda přitéká tunelem, i zde Vás zve ke koupeli tůňka, cesta zeleným porostem Vás přivede k 1,5 km dlouhému tunelu, půjdete jím skoro 30 min a dostanete se na jižní stranu ostrova, tam se sejdete s těmi, kteří šli kratší cestou a prošli kratším, jen 800 m dlouhým a pohodlnějším tunelem a společně dojdete k busu (celkem 3,5 – 4,5 hodiny – dle zvolené varianty i s koupáním a odpočinkem); FANAL – projdete se kolem starých vavřínů s vyhlídkou na severní pobřeží (30 min); RIBEIRA DE JANELA – zastávka na pobřeží s výhledem na rozeklané skalní útvary v moři.

6. den: Na náhorní planině PAUL DA SERRA vystoupíte na vyhlídku BICA DA CANA 1620 m (30 min i s návratem) s výhledem na nejvyšší hory; sestoupíte na sever klikatou kamenitou cestou (90 min) k levádě GRAN CANAL DO NORTE – podle této levády půjdete skoro 2 hodiny skrz 4 tunely až do průsmyku ENCUMEADA 1007 m, kde se občerstvíte madeirským likérem poncha v obchůdku s korkovým zbožím; účastníci kratší varianty Vám půjdou z Encumeady naproti; na zpáteční cestě si prohlédnete městečko SAO VICENTE na severním pobřeží a den zakončíte koupáním v lávových jezírkách s mořskou vodou v místě vašeho ubytování v Porto Moniz (3 minuty chůze od hotelu).

7. den: Odjedete k levádě RIBEIRA DA JANELA – jedná se o krásnou a málo navštěvovanou levádu; projdete celkem 10 tunelů tam i zpět; nejdelší tunel měří 1200 m – půjdete jím téměř 30 minut (v tunelu vodní sprška), celkem max. 7 hodin i s odpočinkem „na otočce“ – čelovky nutné; protože se budete vracet stejnou cestou zpět (jinak to zde ani nejde), můžete svoji cestu podle levády kdykoliv ukončit, jít zpět a počkat na ostatní v místním baru.

8. den: Pojedete podél západního pobřeží Madeiry; zastavíte se na nejzápadnější vyhlídce nad Atlantikem u majáku PONTA DO PARGO, v malém přístavu PAUL DO MAR, v RIBEIRA BRAVA – pobřežní město sevřené v hlubokém údolí, možnost koupání; navštívíte CABO GIRAO – 580 m vysoký útes nad mořem s výhledem na jižní pobřeží; navštívíte rybářské městečko CAMARA DE LOBOS s malebným přístavem a barevnými loďkami; pěšky podle levády DOS PIORNAIS – leváda prochází banánovými políčky a následuje úsek vytesaný ve skále s krátkými tunýlky (50 min. podle levády a pak 15 min. výstup k busu); dojedete do FUNCHALU – hlavního města, kde strávíte poslední 3 noci.

9. den: Začnete den na tržišti ve FUNCHALU; prohlédnete si botanickou zahradu; vyjedete do MONTE do výšky 600 m, kde se podíváte do kostela, kde odpočívá poslední rakousko-uherský císař (a také poslední český král) Karel I. Habsburský, zájemci se projedou na saních, známé místní atrakci; pojedete do průsmyku EIRA DO SERRADO (1094 m) – nahlédnete do divokého strmého údolí; pěší sestup (1,5 hodiny chůze) do městečka CURRAL DAS FREIRAS, založeného jeptiškami, které se zde skrývaly před piráty; možnost ochutnávky likérů a místní speciality – pražených kaštanů; projdete se starou rybářskou čtvrtí ve Funchalu.

10. den: Podle levády CALDEIRA VERDE dojdete skrz 4 tunely do Caldeira Verde za necelé 2 hodiny, ze strmých skal padá vodopád do jezírka, zvoucího k osvěžující koupeli; delší varianta pokračuje po levádě CALDEIRA DO INFERNO, tedy ještě 1 hod. skrz několik tunelů, některé mají „okna“, minete dva vodopády, které padají do úzké soutěsky mezi dvěma tunely s lávkou a dojdete až do Caldeira do Inferno, tady cesta končí, zážitek to je silný; návrat stejnou cestou pro obě varianty (celkem 4 – 6 hodiny chůze); zastávka v městečku PORTO DA CRUZ na severním pobřeží.

11. den: V odpoledních hodinách odlet, přílet ve večerních hodinách (v cca 22 hodin) do Prahy.

Cena zahrnuje

  • letenka včetně všech letištních tax, poplatků a palivového příplatku
  • doprava mikrobusem
  • 10x ubytování v hotelech a penzionech včetně snídaní, ve 2 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením
  • doprava menším autobusem
  • český průvodce
  • ochutnávka madeirského vína
  • informační materiály

Nástupní místa

Praha

Podrobněji o zájezdu

Rezervace zájezdu

 

Pořadatel zájezdu:
CK Hoška-Tour

Podobné zájezdy

 (CK Vlha)

Madeira – turistika a poznání

Portugalsko
3.5.2024 - 11 dní
39 500 Kč
 (CK Vlha)

Elba nejen s jógou

Itálie
13.9.2024 - 10 dní
12 900 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol