Aktivní dovolená pro celou rodinu

Polsko na kole – Orlí hnízda

Termín: 16.08.2023 - 21.08.2023, 6 dní
Cena od: 10 990 Kč

Foto: CK Mamut tour

Železná cyklotrasa - Stezka Orlích hnízd - Olsztyn - Olkusz - Rabsztyn - Bledowska poušť - Smolen - Krakov - Eliaszówka - Tenczyn - Wieliczka...Zájezd je vhodný pro horská nebo treková kola. Převážná většina trasy vede po asfaltu. Třikrát je dojezd do hotelu plánován v sedle bicyklu. Každý si tak může zvolit libovolné tempo, aniž by jakkoliv omezoval ostatní.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v cca 5.30 hod. Cca 50 km dlouhá projížďka tzv. ŽELEZNOU CYKLOTRASOU po opuštěném železničním svršku na česko-polském pomezí - nedávnou otevřenou luxusní cyklostezkou vedoucí postindustriální krajinou Horního Slezska. Obdivovat budete moci dřevěné kostelíky, zámky s upravenými parky i výhledy na okolní rybníky. Přejezd na ubytování do hotelu situovaného nadohled od monumentální zříceniny gotického hradu Ogrodzieniec, kde strávíte celkem 3 noci.

2. den: První etapu cykloputování úchvatnou STEZKOU ORLÍCH HNÍZD zahájíme ve vesničce OLSZTYN s rozsáhlou stejnojmennou zříceninou hradu. Cíl bude po cca 65 km v našem hotelu. Trasa povede nádherným přírodním prostředím Krakovsko-čenstochovské jury podél fotogenických vápencových skalisek s pozůstatky původních strážních hradů a věží, které měly ve 14. století ochraňovat polskou hranici před nájezdy Českého království. Celkem takových staveb na celé trase do Krakowa napočítáte dvacet pět, přičemž ty nejkrásnější z nich jsou spojeny nejstarší turistickou trasou v Polsku, jejíž cyklistickou variantu budete během tří dnů absolvovat.

3. den: Po vyložení kol v městečku OLKUSZ se nejprve vydáte okolo atraktivního torza hradu RABSZTYN k vyhlídce na BLEDOWSKOU POUŠŤ, opravdovou písečnou poušť, která se svou rozlohou 33 km2 řadí mezi největší ve střední Evropě. Zajímavostí je, že za druhé světové války zde před nasazením na africkou frontu probíhal výcvik speciální jednotky německé armády. Pokračování jedním z nejpůvabnějších polských regionů přes lesy a zelené louky, z nichž vystupují působivé hrady či skály. Mimo jiné projedete i vesničkou SMOLEN s "orlím hnízdem" Pilcza vypínajícím se na sousedním kopci. Individuální dojezd v sedle bicyklu až do hotelu (celkem cca 50 km). Nocleh.

4. den: Další část cyklovýletu začíná opět v OLKUSZI, kam nás dopraví autobus. Trasa však tentokráte povede jižním směrem a bude končit v nejnavštěvovanějším městě našich severních sousedů - KRAKOVĚ. Cestou zastávka u malebného dřevěného kostelíku Panny Marie ve vsi Paczóltowice. Průjezd údolím ELIASZÓWKA s karmelitánským klášterním komplexem a podél hradu TENCZYN zbudovaným na sopečném kuželu. Ubytování v Krakově (celkem cca 70 km).

5. den: Vyjížďka na kolech od hotelu do populárního OJCOVSKÉHO NÁRODNÍHO PARKU s řadou krasových jeskyní, kde si úzká silnička razí cestu mezi skalami. Foto pauza u pozoruhodného skalního útvaru Krakovská brána. Návrat na kole zpět do Krakova (celkem cca 50/65 km). Alternativně den bez kol a individuální návštěva historického centra KRAKOVA (zámek Wawel, katedrála, náměstí Rynek Glowny s tržnicí Sukiennice, úzké uličky židovské čtvrti Kazimierz…). Zájemci se mohou rovněž vypravit do nedalekých solných dolů WIELICZKA (UNESCO) a absolvovat 2 hod. exkurzi fascinujícím podzemím. Odjezd ve večerních hodinách. Noční přejezd.

6. den: Příjezd do Prahy v cca 5 hod.

Cena zahrnuje

  • dopravu klimatizovaným autokarem s WC, přepravu kol
  • 4x ubytování v hotelu*** (2 lůžkové pokoje s možností přistýlky a vlastním sociálním zařízením)
  • 4x polopenzi
  • pobytovou taxu
  • průvodce
  • pojištění CK proti úpadku

Nástupní místa

Plzeň, Rakovník, Beroun, Praha, Brno

Podobné zájezdy

 (CK Cyklotur)

Mazurská jezera na kole

Polsko
5.8.2024 - 7 dní
11 440 Kč
 (CK Hoška Tour)

Kouzelná Mazurská jezera na kola

Polsko
24.8.2024 - 8 dní
11 250 Kč
 (CK Cyklotur)

Podél Baltu na kole

Polsko
30.8.2024 - 7 dní
11 920 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol