Aktivní dovolená pro celou rodinu

Lipensko – pěší turistika

Termín: 09.08.2022 - 15.08.2022, 7 dní
Cena od: 10 300 Kč

Foto: CK Mamut tour

Poznávací zájezd s lehkou pěší turistikou a koupáním: Kleť - Stožecká skála - Vyšší Brod - Třístoličník - Vítkův Hrádek - Plešné jezero - Plechý - Volary - Lenora.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v cca 7.30 hod. Návštěva významného poutního areálu LOMEC se skvostným barokním kostelem Panny Marie postaveným ve stylu španělských kaplí. Výjezd lanovkou z Krasetína na KLEŤ (1 084 m) - nejvyšší horu Blanského lesa s kamennou rozhlednou, odkud lze za dobrého počasí spatřit i vzdálené vrcholky Alp (fakultativně sestup dolů). Ubytování v osadě Hrdoňov, cca 500 m od břehu vodní nádrže Lipno.

2. den: Z vesnice ČESKÉ ŽLEBY ležící na tzv. Zlaté stezce, nedaleko hranice s Německem, pěší výlet úbočím hory STOŽEC, která se vypíná mezi Teplou a Studenou Vltavou do výšky přes tisíc metrů. Celkem cca 10 km. Možnost výstupu na tzv. STOŽECKOU SKÁLU, skalnatý hřebínek s pět metrů vysokým křížem, odkud je nádherný výhled. Ze zastávky Černý Kříž přejezd vláčkem do turistického střediska HORNÍ PLANÁ. Návrat autokarem na ubytování.

3. den: Procházka podél toku Vltavy, po stezce zaříznuté v údolí s řečištěm plným balvanů do Vyššího Brodu (cca 8 km). Návštěva VYŠEBRODSKÉHO CISTERCIÁCKÉHO KLÁŠTERA z roku 1259 umožňující nahlédnut do běžného života mnichů, ale i spatřit cenné prostory s obrazovou galerií, sbírkou biblí a další zajímavosti. Na cestě zpět do hotelu zastávka na vyhlídce ČERTOVA STĚNA představující více než 30 m vysoký žulový útvar s krásným pohledem do údolí Vltavy, na tzv. Čertovy proudy. Nocleh.

4. den: Túra do sedla TROJMEZÍ (1 324 m), kde se stýkají hranice Německa, Rakouska a České republiky. Trasa povede nejprve 1 km z parkoviště po široké a pohodlné cestě na bavorský vrchol TŘÍSTOLIČNÍK (1 302 m) s fotogenickými skalními útvary a možností občerstvení. V případě vynechání zacházky na Trojmezí lze odtud rovnou pokračovat po červené značce přes Rosenauerův památník (věnovaný zeměměřiči, který stál u zrodu šumavských plavebních kanálů) do osady NOVÉ ÚDOLÍ, která je konečnou stanicí tzv. Pošumavské jižní dráhy (celkem cca 11,5 km, resp. 14,5 km včetně zacházky na Trojmezí). Fakultativně prohlídka malé muzejní expozice instalované v historickém vagónu, která dokumentuje časovou linii od budování železnice až po současnost. Návrat na ubytování.

5. den: Přívozem z FRYMBURKU na jižní břeh "Jihočeského moře" - do Frýdavy. Výšlap na zříceninu VÍTKŮV HRÁDEK (1 035 m), k pozůstatkům jednoho z nejvýše položených hradů v Čechách, který byl založen na počátku 14. století rodem Vítkovců. Odměnou bude okouzlující výhled z věže a občerstvení v místním bufetu. Pro návrat do přístaviště lze vybrat z několika tras (celkem cca 13 km). Návrat na ubytování.

6. den: Z Nové Pece, vesnice ležící na západním okraji Lipna, pěšky k Schwarzenberskému plavebnímu kanálu sloužícímu v 19. stol. ke splavování dříví z nepřístupných šumavských hvozdů. Pokračování k PLEŠNÉMU JEZERU s impozantní 250 m vysokou skalní stěnou. Zdatní turisté mohou vystoupit na vrch PLECHÝ (1 378 m) - nejvyšší bod české a rakouské části Šumavy. Návrat zpět do Nové Pece. Celkem cca 13-16 km. Busem zpět do hotelu.

7. den: Krátká prohlídka VOLAR s ukázky dochované dřevěné architektury v podobě roubených horských dvorců. Cca 11-ti km vycházka do LENORY vedoucí z části naučnou stezkou rašeliništěm k dřevěné vyhlídkové věži a tzv. Soumarskému mostu. V cíli možnost návštěvy sklářského muzea připomínající osudy zdejší sklárny, která ve druhé polovině 19. století patřila mezi největší a nejmodernější provozy v celém Rakousku-Uhersku. Zaujme rovněž funkční obecní pec na chléb a tzv. Rechle - dřevěná krytá lávka. Příjezd do Prahy v cca 20 hod.

Cena zahrnuje

  • dopravu klimatizovaným autokarem s WC
  • 6x ubytování v hotelu Fontana*** (www.hotel-fontana.cz) v Hrdoňově cca 500 m od břehu vodní nádrže Lipno (2 lůžkové pokoje s možností přistýlky a vlastním sociálním zařízením)
  • 6x polopenzi
  • průvodce
  • pobytovou taxu
  • pojištění CK proti úpadku

Nástupní místa

Plzeň, Rakovník, Nové Strašecí, Kladno, Beroun, Praha

© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol