Aktivní dovolená pro celou rodinu

Velká skandinávská pouť na kole

Termín: 31.07.2020 - 16.08.2020, 17 dní
Cena od: 37 640 Kč

Foto: CK Bondo

Na severu Evropy objevíte fascinující přírodu. Její rozmanitost, velkolepost a krása na vás zapůsobí podmaňujícím klidem a otevřeností. Tisíce finských jezer, nezapadající slunce za polárním kruhem, nesčetné ostrovy, fjordy, majestátní pohoří, divoké řeky. Kdysi tu žili Seveřané, starogermánské kmeny, již dali základ dnešnímu Norsku a Švédsku. Ve Finsku to pak byli ugrofinové, dnešní Finové a Sámové. Projedeme nejsevernější oblastí Skandinávie, Laponskem, jenž se rozkládá na území všech tří severských států.

Program zájezdu

1. DEN | Odjezd z ČR

Autobusem: Autobusem do Rostocku, odtud nočním trajektem, 8 hodinová noční plavba (od 11 večer do 7 hodin ráno) do Trelleborku ve Švédsku. Na trajektu jsou restaurace, občerstvení, obchody. Kajuta za příplatek.

2. DEN| Jönköping ŠVÉDSKO

Krátkou projížďkou začneme v Jönköpingu u jezera Vättern. Navštívíme muzeum sirek a zakončíme u krásného dřevěného kostela v Habbo Kyrka. Anebo se budem válet na pláži u jezera.
23 km

3. DEN | Stockholm

Cesta na sever s individální prohlídkou královského města Stockholm. Královský palác, staré město, Parlament, Aristokratický palác a nejstarší skansen na světě. Na noc vyrazíme na sever do Finska. Cestou projedeme skrz přírodní památku UNESCO Höga Kusten a nasnídáme se v poutní vesničce UNESCO Gammelstad.

Letecky: Odlet z Prahy do Stockholmu, přeprava metrem do centra Stockholmu, krátká prohlídka Stockholmu, večer připojení k autobusu s odjezdem na noc do Finska.

4. DEN | Hiidenkirnut FINSKÉ LAPONSKO

Příjezd do Rovaniemi, ubytování, odpolední krátká vyjížďka laponskou přírodou za neobvyklým přírodním úkazem ledovcových jam. Kolem přehrad a starou vesničkou Rautiosaari s roubenkami.
34 km

5. DEN | Polární kruh

Na Severní polární kruh navštívit Santa Clause v jeho vesničce a ještě na sever k jezeru Norvajärvi (koupání).
39 km nebo 72 km
Noční divočinou: Tajuplnou tajgou vyrazíme v noci krátkým výstupem na vyhlídku, v přírodě pak rozděláme oheň a vínem a malým občerstvením oslavíme návštěvu Severu.

6. DEN | Pisavaara

Na kole objedeme nejvíce střeženou přírodní rezervaci v Evropě. Doplníme pěší procházkou divokou oblastí Katkavaara kolem jezer a močálů. Krátká naučná stezka. Možnost posezení u jezera.
37 km nebo 58 km

Finská sauna na řece: Relaxujte, hoďte své starosti do ohně a nechte se unášet po řece. Návštěva tradiční finské sauny. Extra program.

7. DEN | Rovaniemi

Krátký dopolední výlet do hlavního města Laponska s interaktivním museem Arktikum, prodejnou kvalitních laponských nožů, skansenem anebo museem lesnitcví. Možnost návštěvy restaurace (sobí aj. speciality). Na noc vyrazíme na severozápad směr Lofoty.
22 km

8. DEN | Stamsund LOFOTY

Příjezd na souostroví Lofoty, do ostrovní vesnice Henningsvær. Na kole nádhernou pobřežní scenérií vysokých lofotských hor a Atlantického oceánu do Stamsundu. Cestou písčité pláže, koupání. Večer se ubytujeme v rybářských chatách Rorbuer, dědictví UNESCO.
59 nebo 83 km

9. DEN | Vikingové

Pojedeme se podívat, jak kdysi žili Vikingové, na velký vikingský dům s museem do Borgu a vikingské slavnosti. Uvidíme vikingskou loď i Vikingy. Cestou krásných jezer projedeme kolem první přenádherné mořské pláže ve tvaru podkovy. Kostel v dračím stylu v Buksnes.
52 nebo 72 km

10. DEN | Nusfjord

Na kole do malebné vesničky Vikten se sklárnou s foukaným sklem, sklářská galerie, písečná pláž, malá restaurace s výhledem kam až oko dohlédne. Romantickou krajinou do rybářské vesničky Nusfjord, sevřené v kouzelné zátoce s rorbuery.
54 km
Lov ryb na moři: Výlet lodí na širé moře. Lov ryb, makrel malých tuňáků, Nádherné pobřežní scenérie, zelené vrcholky hor, křídové bílé pláže, rybolov. Extra program.

11. DEN | Å na konci světa

Å je poslední písmeno norské abecedy a také poslední vesnička na Lofotech. Jedna z nejkrásnějších lofotských vesnic, mnoho původních rybářských budov, vesnička je téměř celá museem (Norsk Fiskevaersmuseum). Z Nusfj ordu pobřežím s plážemi do Sund, kovářská dílna, galerie, dále přes Tind, Moskenes do Å je to celkem 60 km, volitelně 34 km

12. DEN | Bodo - Vodní víry Saltstraumen

Autobusem na trajekt z Moskenes do Bodo, překrásná plavba po moři, na kole do Saltstraumen krásným pobřežím. Zde vznikájí přílivem a odlivem nejsilnější vodní víry na světě, pohled z mostu (národní památka),
40 km.

13. DEN | TRONDHEIM ZÁPADNÍ NORSKO

Na cestě na jih prohlídka kdysi hlavního města království norského Trondheim. Mimo jiné: socha nejslavnějšího Vikinga Olafa Tryggvasona, královský palác, Nidaroský dóm - největší gotický chrám ve Skandinávii. Na večer se ubytujeme u fjordu

14. DEN | Trollí stěna - Trollveggen

Údolím Romsadalen výjezd na hřeben s překrásným výhledem na údolí Romsdalen s řekou Rauma. Odsud spatříte nejvyšší svislou stěnu v Evropě - Trollveggen.
25 km, 37 km nebo 57 km

15. DEN | Trollí cesta - Trollstigen

Proslulá Trollí cesta - Trollstigen, součást Zlaté cesty severu, 11 serpentin vinoucích se k vyhlídce na Trollveggen a vodopád Stigfosen. Výzvou je nejdelší trasa: přejezd přes nádherné peřeje a jahodová pole na druhou stranu k fjordu Strofjorden a zpět.
33 km, 73 km nebo 103 km

16. DEN | Oslo

Individuální prohlídka centra města s přístavem, Operou, Carl Johan Gate, královský palác, Nobelovo centrum míru. Možnost návštěvy Vikingského musea Kon-Tiki, Fram.

Autobusem: Po prohlídce Osla do Trelleborgu, na noc trajektem do Německa.
Letecky: Odlet z Osla do Prahy nebo prohlídce Osla metrem do hotelu u letiště, přespání v hotelu se snídaní a odlet poslední den zájezdu dle dostupnosti letenek.

17. DEN | Příjezd domů

Autobusem: příjezd odpoledne / večer do ČR.
Letecky: Odlet z Osla do Prahy nebo odlet již předchozí den dle dostupnosti letenek.

Vzhledem k měnícím se jízdním řádům trajektové přepravy, může být posunut datum odjezdu a příjezdu zájezdu, stejně tak odlet a přílet u letecké přepravy, o max.1 den. Tato změna nejpozději 2 měsíce před odjezdem.

Ubytování

Chaty a penziony, dvoulůžkové pokoje, ubytovací jednotka vlastní toaleta, sprcha, WC, vybavená kuchyňka, lednice, topení. Obsazení ubytovací jednotky 4 nebo 6 osobami. Ve Švědsku tranzitní ubytování penzion 4 lůžkové pokoje a společná sociálka. Ubytování na 4 místech: Švédsko, Finsko, Norsko Lofoty, Norsko Romsdalen. Dispozice ubytovacích jednotek se mohou odlišovat.

Stravování

Česká polopenze, snídaně formou bufetu, teplá večeře o dvou chodech. Při přejezdech může být polopenze balená.

Cena zahrnuje

  • 11x ubytování v penzionu, chatách a rorbuerech s vlastním sociálním zařízením, kuchyňka, doulůžkové pokoje
  • 14x česká polopenze
  • Plavba nočním trajektem do a ze Skandinávie (2x)
  • Plavba denním trajektem z Lofot do Bodo (1x)
  • Doprava osob, zavazadel a kol
  • Služby průvodce
  • GPS cyklonavigace zapůjčení pro skupinky a mapky cyklotras
  • Poklad BONDO
  • Zákonné pojištění CK proti úpadku
  • Pojištění storna zájezdu 70 %, max. 12 000 Kč

Nástupní místa

Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Praha, Ústí nad Labem

Letecká přeprava z Prahy do Stockholmu a zpět z Osla do Prahy je za příplatek a probíhá samostatně bez delegáta, individuální přeprava z letiště a na letiště není v ceně zájezdu. Účastník obdrží kompletní instrukce, jak abslovovat leteckou část přepravy. V případě letecké přepravy není přeprava trajektem do/z Skandinávie.

Podobné zájezdy

 (CK Bondo)

Norsko na kole: fjordy, hory, řeky

Norsko
28.6.2024 - 12 dní
26 940 Kč
 (CK Kudrna)

Ostrovy za polárním kruhem na kole

Norsko
5.7.2024 - 17 dní
47 800 Kč
 (CK Extrem Tour)

Dánsko na kole

Dánsko
13.7.2024 - 9 dní
14 900 Kč
 (Martin Hájek, CK Kudrna)

Norskem na kole

Norsko
26.7.2024 - 15 dní
29 800 Kč
 (CK Bondo)

Velká skandinávská pouť na kole

Finsko, Norsko, Švédsko
1.8.2025 - 17 dní
56 940 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol