Aktivní dovolená pro celou rodinu

Sicílie na kole

Termín: 10.05.2019 - 25.05.2019, 16 dní
Cena od: 21 500 Kč

Foto: CK Vlha

Největší italský ostrov – Sicílie – je jedinečná, turistická destinace. Návštěvníky přitahuje jak překrásnou přírodou hornatého vnitrozemí (NP Nebrodi, NP Madonie), tak krásnými plážemi a průzračným mořem. Sicílie je bohatá svou historií – architektonickými památkami z dob vlády Řeků, Římanů, Normanů a dalších vládců tohoto ostrova. Dominantou ostrova je stále činná sopka Etna. O vulkanické činnosti si uděláme obrázek nejenom na svazích Etny, ale také při návštěvě Liparských ostrovů. Dobré víno a skvělá gastronomie, spousta jižního ovoce, vyhlášené cukrářské výrobky najdete a ochutnáte na každém kroku. Sicílie je krásná, temperamentní, také drsná, chudobná, ale plná pohostinných lidí, takže ten nejlepší tip pro vaši cyklistickou dovolenou.

Program zájezdu

1. den pátek
Odjezd z ČR v brzkých ranních hodinách, přejezd Rakouskem, Itálií do přístavu Livorno, večer nalodění na trajekt do Palerma.

2. den sobota
Plavba trajektem na Sicílii (1. noc na trajektu - 18-hodinový trajekt). Večer vylodění v Palermu a přejezd do místa ubytování u Taorminy, kde přijedeme v nočních hodinách (cca po půlnoci).

3. den neděle
Volný den po cestě na Sicílii, odpočinek u moře a krátké cyklistické výlety po okolí.

4. den pondělí
Cyklistická vyjížďka do Taorminy, prohlídka nejznámějšího sicilského města, s jeho řeckým divadlem, které nabízí nádherné výhledy na kalabrijské a sicilské pobřeží a na velkolepý kužel Etny. Projdeme hlavní třídu Corso Umberto, můžeme vystoupat až k hradu na hoře Monte Tauro. Na kole můžeme vyjet do malebné vesnice Castelmola s úžasnými výhledy na pobřeží i vnitrozemí. Cca 20 - 30 km.

5. den úterý
Autobusem k soutěsce Alcantara. Návštěva soutěsky, možnost se projít vodou, kam až výška hladiny dovolí... (lze domluvit i s průvodcem a vybavením).

Cyklistické etapy:

Horská - Z parkoviště u soutěsky do vesničky Graniti a pohořím Peloritani až téměř do 1000 m n.m. a odtud téměř 20 km sjezd přes Roccafiorita až do kempu Cca 40 - 45 km (z toho 15 km stoupání).
Pobřežní - Z parkoviště u soutěsky citrusovými sady přes Calatabiano pobřežní silnicí do Giardini Naxos - řecké památky, kolem taorminských pláží (ostrůvek Isola Bella) až do kempu. Cca 40 km.

6. den středa
Etna 3 329 m. Autobusem na parkoviště k Rifugio di Sapienza (1900 m). A odtud několik možností:

Možnost pěšího výstupu až ke kráteru Torre del Filosofo (2920 m) a zpět stejnou cestou k autobusu. Cca 6-8 hod.
Výstup lze ulehčit využitím lanovky do výšky 2550 m a odtud pěšky ke kráteru Torre del Filosofo. Cca 4 hod.
Výstup ke kráterům využitím lanovky a dále terénními vozy až téměř ke kráteru Torre del Filosofo (2920 m)
Z parkoviště krátké vycházky k malým kráterům na úbočí Etny. Lze kombinovat s cyklistickou etapou. Z parkoviště na kole 18 km sjezd do města Zafferana, vystoupáme do městečka Millo a odtud vyhlídkovou cestou a dlouhým sjezdem přes vesnici Vena na pobřeží a dále až do kempu za Taorminou. (více možností sjezdu na pobřeží) Cca 65 - 70 km.
7. den čtvrtek
Autobusem do centra NP Nebrodi do výšky cca 1250 m. Odtud více možností přes městečka Tripinebo Montalbano až do kempu až na okraj přírodní rezervace Laghetti di Marinello. Cca 45 - 50 km. Možnost dalších přídavků.

8. den pátek
Autobusem do přístavu Milazzo. Celodenní výlet lodí na Liparské ostrovy (bude upřesněno na který).

9. den sobota
Odpočinkový den v přírodní rezervaci Laghetti di Marinello. Krátká etapa s výjezdem na vrchol Tindari (280 m n.n.) nad přírodní rezervací, s chrámem s černou madonou a pozůstatky řeckého divadla. Cca 20 km.

10. den neděle
Autobusem opět do NP Nebrodi do cca 1250 m a na kole dvě možnosti:

Etapa pro horská kola - přes hory NP Nebrodi na sedlo Portella Femmina morta (Sedlo mrtvé ženy) 1450 m a odtud již po silnici dlouhý sjezd přes provinční město San Fratello až k moři do města Acquedolci, kde nás bude čekat autobus. Cca 65 km, z toho polovina po horských cestách.
Etapa silniční - start ze stejného místa, více možností sjezdu k moři do Acquedolci. Cca 56 - 76 km
Autobusem dojezd do kempu u města Cefalú.

11. den pondělí
Autobusem do centra NP Madonie, na Piano Zucchi a odtud dvě možnosti etap.

Kratší etapa - přes horské městečko Isnello, k poutnímu místu Madonna di Gibilmanna a odtu sjezd až do kempu. Cca 50 km.
Delší etapa - přes lyžařské středisko Piano Bataglia, horské vesnice Petralia Sotana a Petralia Soprana do provinčního města Castelbuono a odtud k moři. Zpět do kempu za Cefalú. Cca 90 km.

12. den úterý
Přejezd autobusem do místa dalšího ubytování u Scopella. Zastávka v Monreale - nejvýznamnější a nejdochovalejší normanská katedrála nejen na Sicílii, ale i na světě. Je známá překrásnou mozaikovou výzdobou, největší mozaiková plocha na Sicílii. Prohlédneme si nejen katedrálu, ale i přilehlý klášter s átriem. Zastávka na 3-4 hod. Dojezd do Scopella.

13. den středa
Autobusem do středověkého, kamenného města Erice, postaveného na stejnojmenné hoře 750 m n.m., prohlídka města. Dále na kole do Segesty - bývalého antického města, z něhož se dochoval chrám s dórskými sloupy, umístěný nad hlubokým údolím a antické divadlo. Zpět do místa ubytování. Cca 40 - 65 km.

14. den čtvrtek
Na kole se přesuneme na začátek přírodní rezervace Zingaro. Odtud vede pěší túra neporušeným pásem pobřeží, stále s vyhlídkami na moře, malými plážemi a subtropickou vegetací. Cesta pěšky tam i zpět pobřežím cca 14 km.

Při zpáteční cestě na kole se zastavíme ve městečku Scopello a v zátoce Tonara di Scopello. Na kole cca 14 km.

Po večeři odjezd do přístavu v Palermu, nalodění na trajekt.

15. den pátek
Přejezd 18 hodinovým trajektem do Livorna. Odtud autobusem přes Itálii, Rakousko zpět do ČR.

16. den sobota
Návrat do ČR kolem poledne.

Cena zahrnuje

  • Doprava autobusem a přeprava kol v cyklovleku
  • 2x trajekt
  • 10x ubytování v kempu ve vlastních stanech nebo za příplatek v bungalovech a mobilních domech
  • 2 x v apartmánech v hotelovém komplexu
  • 12 x polopenze
  • Informační materiály
  • Průvodce
  • Pojištění CK proti úpadku
  • DPH

Nástupní místa

Olomouc, Prostějov, Vyškov, Brno

Podobné zájezdy

 (CK Frčíme)

Sardinie na kole

Itálie
12.6.2024 - 10 dní
21 500 Kč
 (CK Frčíme)

Východní Sardinie na kole

Itálie
31.7.2024 - 10 dní
23 900 Kč
 (CK Frčíme)

Sardinie na kole

Itálie
4.9.2024 - 10 dní
21 500 Kč
 (CK Kudrna)

Sardinie na kole

Itálie
6.9.2024 - 12 dní
20 300 Kč
 (CK Kudrna)

Sicílie na kole

Itálie
6.9.2024 - 13 dní
22 900 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol