Aktivní dovolená pro celou rodinu

Tour de France 2018

Termín: 20.07.2018 - 29.07.2018, 10 dní
Cena od: 16 900 Kč

Foto: CK Rubikon

V letošním roce zavítáme díky zajímavě vypsanému programu 105. ročníku Staré dámy více na jih, nežli tomu bývalo v dřívějších letech. Náš program nabídne zajímavé úvodní etapy při pobřeží jižní Francie v oblasti Beziers, s možností koupání v moři. Využijeme nádhernou cyklotrasu podél technického zázraku z doby Ludvíka XIV. - průplavu Canal du Midi. Užijeme poklid panující na stezce ve stínu platanové aleje, která je typickým znakem kanálu v této oblasti. Zamávat můžeme výletníkům na lodi a také domácím "zdymadlářům", však také zdolávání četných zdymadel je vždy vítaným zpestřením na trase a podívanou. Nevynecháme ani historické Beziers a zachovalé středověké pevnostní Carcassonne. Poté se již přesuneme více jizápadním směrem do Pyrenejí a jejich podhůří. Užijeme si horské etapy pelotonu v oblasti Col de Peyresourde, Col d´Aspin, Col du Tourmalet, Col des Borderes. Pochopitelně zavítáme i do ikonického poutního městečka Lourdes. Celkově je letošní program uzpůsoben pro všechny cyklistické nadšence, nejenom pro výkonnostní silničáře. Začátek u moře u Beziers, Carcassonne i Lourdy dávají zájezdu i silný odpočinkově-poznávací nádech.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v odpoledních/večerních hodinách dle místa nakládky.

2. den: Příjezd do jižní Francie na pobřeží. Ubytování. První setkání nad mapou, koupání, plány na další den. První kilometry na kole - je třeba se zorientovat a dojet na trh s ovocem, zmrzlinou či báječným vínem :-).

3. den: Beziers, Canal du Midi, Les Ecluses de Fonseranes. Přímo z kempu se po cyklostezce vydáme do historického Beziers a k technickému divu soustavy zdymadel de Fonseranes. Místo s báječným výhledem na katedrálu v Beziers, kam přijedeme po další technické zvláštnosti - mimoúrovňové vodní křižovatce, kde jakoby jedna řeka protéká pod druhou. Pohodových cca 40 km resp. dle chuti a nálady.

4. den: Narbonne, Gruissan, pobřežní etapa s návratem do kempu. Vydáme do Narbonne a prohlédneme si domov Katarů ve středověku, s monumentální nedokončenou gotickou konkatedrálou svatých Justa a Pastora. Dále se přesuneme do Gruissan, kouzelného rybářského a vinařského středomořského městečka na pobřeží, s tradiční výrobou růžové soli (díky rozdrceným schránkám mořských živočichů). Trasa po pobřeží zpět do kempu nás povede podél lákavách pláží a hospůdek a taktéž přístavišť na zpracování čerstvých úlovků z moře. Máte pocit, že se vyznáte v plodech moře? Zdejší nabídka Vás z tohoto omylu rychle vyvede :-). Bonusem jsou i místní vinaři a vinařství, která budete cestou potkávat. Etapa v základu cca 45 km - 90 km (s pomocí autobusu či bez něho).

5. den: Carcassonne, start 16. etapy TdF - 218 km z Carcassonne do Bagneres-de-Luchon. Středověk v zachovalé podobě, přístav, místní specialita Cassoulet de Carcassonne. Start dnešní etapy pelotonu využijeme k návštěvě nejzachovalejšího evropského pevnostního středověkého města s libozvučným názvem Carcassonne. Projdeme se mezi hradbami, zavítáme do stinných uliček pevnosti a ochutnámě vybranou místní specialitu, mezi které se rozhodně řadí Cassoulet de Carcassonne - pokrm z kachního, skopového či jiného masa s bílou fazolí v zahuštěné omáčce. Nakoupíme typické suvenýry a přesuneme se do našeho dalšího ubytování v podhůří Pyrenejí.

6. den: 17. etapa Tour de France - 65 horských km z Bagneres-de-Luchon do Saint-Lary-Soulan, sedla Col de Peyresourde (1.569 m), Col de Val Louron-Azet (1.580 m), Loudenvielle (982 m). Dnes přichází skutečný zážitek z horských etap. Autobus nám vypomůže do městečka Arreau a dále se již po svých vydáme vstříc pyrenejským kopcům směrem k sedlu Col de Peyresourde. Nejbližší místo, kde bude projíždět peloton, je vzdálené 15 km s převýšením 300 m, což znamená velkou pohodu. Do samotného sedla Col de Peyresourde to máme 17 m s převýšením 900 výškových metrů. Vzdálenější Col de Val Louron-Azet představuje 24 km a převýšení kolem 1.000 metrů.

7. den: Lourdes - poutní místo se zázračným pramenem. Etapa v podhůří. Stará dáma bude dnes polykat kilometry v lehce vzdálenějším regionu, využijeme toho tedy k návštěvě jednoho z nejznámějších křesťanských poutních míst světa, městečka Lourdes. Roku 1858 se zde dle pověsti chudé dívce Bernardette Soubirous zjevila Panna Marie a přivedla ji na myšlenku vyhloubení pramene v jeskyni Grotte de Massabielle, jehož voda nyní údajně uzdravuje. Na místě zjevení je dnes postavena soška Panenky Marie a nedaleko také Růžencová bazilika z 19. stol. v románsko-byzantnském stylu. Dnešní etapa podhůřím Pyrenejí představuje cca 60 km, s podporou autobusu.

8. den: 19. etapa Tour de France - 200 km přes legendární Col du Tourmalet (2.115 m). Start dnešní etapy je právě v Lurdech, my se nicméně pověnujeme opět horským sedlům. Na výběr budeme mít Col d´Aspin (1.490 m) anebo královské sedlo Col du Tourmalet (2.115 m). Nejdosažitelnější je první jmenované, které obnáší 8,5 km s převýšením cca 950 výškových metrů. Tourmalet je pak vzdálen od místa vykládky 27 km se stoupáním cca 1.800 m. Touto královskou etapou se s cyklistickými Pyrenejemi rozloučíme.

9. den: Úklid, předání bydlíků, odjezd domů. Nastává čas balení, loučení a cesty domů. Únava nám jistě pomůže překonat dlouhou zpáteční cestu.

10. den: Návrat do ČR. V případě ideálního provozu na dálnicích bychom do ČR měli dorazit před polednem, dále pak dle výstupních míst.

Cena zahrnuje

Ubytování ve vybavených kempech v mobilhomech (19.200 Kč) resp. vlastních stanech (16.900 Kč) - celkem 7 noclehů. Bohatou polopenzi. Kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištení CK proti insolvenci.

Nástupní místa

Bratislava, Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Podobné zájezdy

 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.4.2024 - 10 dní
14 900 Kč
 (CK Extremtour)

Andalusie na kole

Španělsko
18.5.2024 - 9 dní
17 670 Kč
 (CK Mamut tour)

Provence na kole

Francie
18.5.2024 - 8 dní
15 250 Kč
 (CK Frčíme)

Provence a Azurové pobřeží

Francie
7.6.2024 - 10 dní
18 900 Kč
 (CK Bondo)

Provence na kole: Od Verdonu až po Camargue

Francie
21.6.2024 - 10 dní
19 940 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol