Aktivní dovolená pro celou rodinu

Hallstatt na kole

Termín: 15.08.2018 - 19.08.2018, 5 dní
Cena od: 9 300 Kč

Foto: CK Rubikon

Hallstatt, jezera, solné doly aneb srdcem Solné komory

Jedna z nejúžasnějších oblastí dosažitelných bez nočního přejezdu. Krajina hor, jezer a historie na dosah. Nahlédneme do všech koutů tohoto regionu a budeme celé dny obklopeni přírodou a historií. A je jedno, zda hovoříme o císařském dvoře, době železné či závěru 2. svět. války, o bohatství plynoucí z podzemních zásob soli. 5 letních dní = 5 dní poznávání, koupání a možných cyklistických dní. Výjimečné ubytování přímo v Hallstattu, na úpatí Dachsteinu - městečku, jehož fotografie zná celý svět. Všechny noci na jednom místě, 70 m od jezera. Necháte se zlákat?

Program zájezdu

1. den: Ranní odjezd z ČR přes České Budějovice, příjezd do Rakouska. Příjezd do Hallstattu, ubytování. Pohodový start, úvodní kilometry na kole, nenáročná etapa na rozjetí s možností výběru - buď zvolíte okružní jezerní etapu (cca 25 km) anebo čistě seznamovací na pláže v Obertraunu pod Dachsteinem (cca 10 km). V každém případě už budete vědět, kam se vracet, neboť na stejném místě strávíme všechny 4 noci. Lahůdkou večera může být první procházka romantickým Hallstattem, od jehož jezerní promenády bydlíte necelých 100 m./p>

2. den: Ranní přesun autobusem ke Grundelsee. Pokocháme se výhledy, pořídíme spousty fotek s jezerní a horskou tematikou, nasedneme na kola a samozřejmě nevynecháme klenot v podobě jezera Toplitzsee. Povíme si o jeho historické hodnotě - roli v konci druhé světové války, dáme si ranní kávu na vskutku romantickém místě a poté se již vydáme po břehu dalšího jezera Grundlsee kolem jeviště na jezeře a míst, kde se koná každoročně slavný narcisový festival. Vychutnáme si přírodní sjezd podél divokého Obertraunu do Bad Aussee a zde se rozhodneme, zda za cenu mírného stoupání podniknout 5 km výlet k dalšímu z romantických jezer mezi horami - Altausseer See. Po návratu do Bad Aussee se vydáme novou lesní cyklostezkou k Halštatskému jezeru, v jejíž střední části nás čeká pěkný sešup. Však také úkol zní jasně - ztratit 200 výškových metrů na pár kilometrech! Cestou v Obertraunu se můžeme opět vykoupat, ale každopádně si užijeme i další nově zbudovanou část stezky těsně pod stěnami Dachsteinu mezi jezírky. Podle nálady se navrátímě zpět do Hallstattu. Na kole cca 35 km resp. 50 km s Altausseer See.

3. den: Autobusem se přesuneme do St. Wolfgang k jezeru Wolfgangsee. S jistotou zde budeme obdivovat parní lokomotivy nejstrmější rakouské zubačky, jejíž vlaky pohání parní síla a která vede již od roku 1893 ze St. Wolfgangu na 1.783 m vysokou horu Schafberg ("Ovčí hora"). Nahoru Vás zubačka vyveze během 40 minut, překoná výškový rozdíl 1.190 m a urazí vzdálenost 5,85 km. A ještě se pyšní tím, že zdejší parní lokomotivy patří k nejstarším na světě. Pokud výlet podniknete, na vrcholku se Vám otevře ohromující panorama v rozsahu 360° na sedm jezer v regionu Salzkammergut a na majestátní hřebeny a vrcholky Alp a výlet se s jistotou zařadí mezi nezapomenutelné (vzhledem k hlavní sezóně je v případě zájmu třeba jízdu rezervovat předem, průvodce Vám bude nápomocen). Po návratu do St. Wolfgang si užijeme atmosféry dalšího z proslulých městeček Solné komory, kde definitivně pochopíme, proč celá oblast právem náleží na seznam UNESCO. Cyklisticky se pak vyřádíme na cyklostezce na trase St. Wolfgang - Bad Ischl - Bad Goisern - Hallstatt. V Bad Ischlu rozhodně nevynecháme císařskou cukrárnu a ačkoliv do Hallstattu se budeme vracet proti proudu řeky Traun, nastoupáme mnohem méně výškových metrů, než jich sjedeme z kopce dolů. Etapa cca 40 km.

4. den: Den jenom pro Vás. Kdo dodnes nestihl řádně prozkoumat kouzelný Hallstatt, má ideální příležitost - kostnice, všechny hallstattské kostely, muzeum, kavárničky na břehu i ve ztracených uličkách. Najdete zde spoustu fotogenických momentů, které jste dosud přehlíželi. Zároveň, pokud jste dosud neabsolvovali cyklistický okruh kolem Hallstätter See, bude pro Vás 25 km na kole částečně na zavěšené stezce nad vodou ve skále a částečně lesem také zajímavým zpestřením. Pro milovníky výletů se nabízí návštěva solného dolu, dosažitelného pěšky či lanovkou přímo ve skále nad Hallstattem, ostatně od její dolní stanice budeme bydlet cca 150 m. A nezapomínejme na Dachstein, jehož majestnátnost nám připomene každé pozvednutí hlavy. Jednak turistika je na Dachsteinu opravdu doma a plošina Dachsteinplateau je k túrám různé náročnosti jako stvořená a jednak lze lanovkou dosáhnout i dalších atraktivních míst - Ledové jeskyně, Mamutí jeskyně či nedávno zbudované atraktivní vyhlídky s fantastickým výhledem v podobě dlaně a pěti prstů, jak název napovídá - Five fingers. Zkrátka den podle vlastního gusta!

5. den: Čeká nás závěrečná etapa - nejdříve do Bad Ischlu, poté údolím řeky Traun a na závěr vymazlená a vyhlídková stezka z Ebensee do Gmundenu podél čtvrtého největšího jezera v této oblasti - Traunsee. Velmi pohodlně dorazíme k další perle Solné komory – Gmundenu a u vily Toscana na břehu jezera naše cyklistické putování zakončíme. Tato etapa nám nachystá cca 52 km s možností ukrátit cestu začátkem v Bad Ischl či Ebensee. Možnosti důstojného převlečení, občerstvení a závěrečných obrázků jezera jsou samozřejmostí, následuje odjezd směrem na Linz a večer se navrátíme domů.

Cena zahrnuje

Ubytování v pensionu se snídaní 4 noci na jednom místě (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zázemím, ) přímo v Hallstattu u jezera, kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, České Budějovice

Podobné zájezdy

 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.5.2024 - 4 dny
6 990 Kč
 (CK Victoria)
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
3.6.2024 - 7 dní
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
5.6.2024 - 5 dní
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.6.2024 - 6 dní
13 500 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol