Aktivní dovolená pro celou rodinu

Rumunský i srbský Banát

Termín: 03.08.2018 - 12.08.2018, 10 dní
Cena od: 8 400 Kč

Foto: CK Kudrna

Cykloputování od rumunských krajanů k těm srbským

Během našeho banátského putování projedeme dvě odlišné země, které nám propojí české osídlení. V sedle bajku poznáme krajiny na obou březích Dunaje, kdy můžeme porovnat divočejší a hornatější rumunskou část proti rovinatějšímu Srbsku s množstvím jezer. Prohřejeme se v horkých pramenech, navštívíme chladivé jeskyně a možná i běloskvoucí i temný kaňon říčky Nery. Kolorit srbského žití poznáme v tamním rázovitém českém městečku Bela Crkva a vesničce Česko Selo.

Program zájezdu

1.–2. Z Brna přes Bratislavu a Maďarsko. Už v Rumunsku přes Lugoj a Caransebes dojedem pod nebetyčné bělostné srázy pohoří Mehedinti do proslulých historických termálních lázní Băile Herculane, kde se po dlouhé jízdě protáhnem na honosném nádraží, kde zastavoval i slavný Orient Expres. Samotné lázně jen projedem a nad městem ve volně přístupných přírodních termálních pramenech Sapte Izvoere (7 pramenů) či na tamním koupališti se navíc vykoupeme. Podle Dunaje pak mrknem na přístavní město Orşova s pravým balkánským trhem a moderním kostelem. Následovat bude několik foto zastávek s procházkami – např. u obrovské busty dáckého hrdiny Deçebala tesané ve skále s blízkým pobřežním pravoslavným monastýrem Mraconia, v romantické legendární Kazanské soutěsce, a dle časových podmínek možná i sestoupíme do obrovité průtočné jeskyně Ponicova s krápníkovou výzdobou a s možností dunajského koupání v jejím závěru.  Po příjezdu do BIGĂRU osedláme bajky a vyrazíme na podvečerní zahřívací kolečko do okolí s večerní návštěvou místní hospůdky. (↔ 25 km)

3. Sjezdík k Dunaji podél romantické říčky Siriny s možností koupání v jejích kaňoningových úsecích a asfaltový přejezd málo frekventovanou silnicí kolem apokalyptických zrušených dolů Cozla a přes rybářské vesnice Berzasca, Liubcova i pravoslavný monastýr Gornea podél veletoku se stálými výhledy na srbskou stranu až do rumunské vesnice Sichevița, z které zase vystoupáme do další české vesnice GERNIKU, který se nám stane domovem po následující dvě noci. Na naší místní základně můžete všichni využít dostačujícího "postelového parku". (↔ 55 km)

4. Vyhlídková okružní etapa do nejvýše položené české vísky ROVENSKO – nejdříve sjedeme nám již známou cestou do Sichevițy, ze které budeme pomalinku šlapat lesní cestou do této vysoko na hřebenech hor položené vesničky. Prohlídneme si vesnici a po červené značené turistické cestě s prudce kochacími místy a přes údolí vodních mlýnků se vrátíme zpátky do Gerniku. Méně horskou alternativou může být i cesta do Sopotu Nou a dál podle říčky Nery k jeskynnímu jezírku Lacul Dracului. (↔ 40 km)

5. Oddechový den – vyšlápneme stoupání na gernické pastviny a poté sjedeme k obrovské monumentální jeskyni Turecká díra. Dále potom po houpavém lesním hřebínku a přes poloninu Garina do SVATÉ HELENY, kde se rozloučíme s rumunskou částí zájezdu. Utáboříme se na místní kudrnovské základně a odpoledne si můžeme popovídat s místními, poslechnout si mši či zajít/jet malým výletem na vyhlídku s takřka leteckými pohledy na Dunaj a Srbsko. (↔ 18 km)

6. Přejezdový den – po snídani se busem přesuneme do sousedního Srbska a jezernaté příhraniční oblasti. V kempu na březích Bračevského jezera se ubytujeme, hned složíme kola a zajedeme se seznámit s blízkým okolím i městečkem BELA CRKVA, kde to večer tepe ve spoustě restaurantů na březích městského Hlavního jezera.

7. Historickým trajektem přeplujeme Dunaj ze Stare Palanky i historickému tureckému hradu Ram a zajedeme na prohlídku města VELIKO GRADIŠTĚ a na koupání v rekreační zóně u Srebrna jezera. Po přeplutí zpět možné ochutnat rybí speciality v rybím restaurantu Sonce u našeho kamaráda Saši Nikoliče > heslo "Kudrna"! (↔ 60 km)

8. Procházka po značených okruzích okolím ČARDAKU v polopouštní krajině Deliblatské peščary, poté cyklopřejezd do posledního tábořiště v ČESKOM SELE přes koupačku v KARAŠI v místě známém z Kosturicových filmů. (↔ 45 km)

9.–10. PAPRIKAŠIJÁDA – s naším amatérským kuchařským týmem složeným i z klientů se zúčastníme významné krajové události - soutěže ve vaření paprikáše v kotlích na ohni "na srbský způsob" a zkusíme obhájit naše medailové umístění z minulých ročníků. Zúčastňují se desítky soutěžních týmů. Dopoledne je možné zajet do sousední krajanské vísky Kruščice a stavit se na trhu v Bele Crkvi. Odpoledne se ponoříme do víru soutěže, zábavy, hudby a tance, které pravidelně paprikašiádu provázejí. Večerní odjezd do svých domovů s dopoledním příjezdem do ČR.

Cena zahrnuje

dopravu autobusem včetně kol, polopenzi, 2x kudrnovskou chalupu, 3x tábořiště při kudrzákladnách (možnost spaní pod střechou), 2x kemp, 2x trajekt přes Dunaj, průvodce, pojištění léč. výloh, zákonné pojištění CK a 2x Chimpanzee pišingr

Nástupní místa

Brno, Bratislava

© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol