Aktivní dovolená pro celou rodinu

Albánie MTB

Termín: 04.07.2018 - 15.07.2018, 12 dní
Cena od: 12 900 Kč

Foto: CK Kudrna

Jednodenní etapy krásnou přírodou, kulturní perly i koupání

Bajková kratochvíle v nejkrásnějších albánských horách, kde orli jsou pány a my jen hosté. Dle slavného cyklotrempa Honzy Vlasáka je Albánie poslední zemí v Evropě, kde se dá ještě něco objevovat a prožít nějaká dobrodružství. Pojeďte s námi po stopách jeho minulých vandrů a přesvědčte se na vlastní kůži, že Albánie, ačkoliv geograficky v Evropě, připomíná spíše vzdálený východ. Budeme se pohybovat i ve výškách kolem 1.800 m a tak věřte, že sjezdy budou opravdu sjezdy a horské cesty opravdu horskými cestami. Užijeme si bajkování v nejkrásnějším albánském NP Theth v pohoří Prokletije, nezapomenutelnou plavbu po nádherném přehradním jezeře Komanit, panoramatické výhledy, bajkové výzvy, návštěvu tureckého trhu či pevnosti v královském městě Krujë, neotřelé zážitky s místními i odpočinek u moře. Kdo chce vidět Albánii ještě bez záplavy turistů, neměl by váhat ani chviličku! Tato země se mění ze dne na den, a co fungovalo před měsícem, už dávno fungovat nemusí. Zde platí dvojnásob: čím dříve, tím lépe. Zkušenosti s jízdou na kole v náročnějším horském terénu jsou nezbytné, etapy měří 40–90 km.

Program zájezdu

1.- 2. Odpoledne vyrazíme z Brna, abychom přes Maďarsko a Srbsko dojeli do Černé Hory, kde konečně šlápneme do pedálů a vychutnáme dechberoucí pohledy na masívy pohoří Komovi a Prokletije ( ↔ 60 km, ↕ 1.080 m).

3. - 5. Po noclehu v hotelu / bungalovu u jezera Plav překročíme hranice do Albánie a poprvé na vlastní oči uvidíme úzké albánské silničky, kvalitu tamního asfaltu a snad i bunkry, které rychle mizí. Průjezd údolím řeky Cemi přes sedlo v Rapshe a sjezd ke Skadarskému jezeru ( ↔ 80 km, ↕ 1.250 m). Horská vesnička Xhaj a Boga v opuštěných albánských Alpách, celodenní přejezd přes sedlo Tërthorës (1.630 m) do malebné vesničky Boga v nejkrásnějším albánském NP THETH v pohoří PROKLETIJE s výhledy na nejvyšší Jezercu (2.693 m) ( ↔ 30 km, ↕ 1.040 m). Ve volném dni nás NP THETH zláká třeba i na odpočinkovou horskou túru.

6. - 7. Asi nejtěžší etapa přes další sedlo k řece Kiri a k historickému kamennému mostu v MESI ( ↔ 72 km, ↕ 1.200 m). Autobusový přejezd k přehradě Komanit. Nezapomenutelná tříhodinová plavba (v ceně zájezdu), při které si budeme připadat jako v norských fjordech, patří mezi vrcholné zážitky celého zájezdu. A pak hned do sedel a podél další přehrady na jih. Tato etapa je právem nazývána panoramatickou a výškové výhledy na modrozelenou hladinu daleko pod námi jsou úžasné ( ↔ 70 km, ↕ 1.700 m).

8. - 9. Hornická etapa a přejezd údolí řeky Mali ( ↔ 90 km, ↕ 1.500 m). Poslední královská etapa nás nejprve provede krásným údolím nad modrozelenými vodami řeky Mali, abychom v její druhé části měli síly na překonání sedla Shtamës v horách Mali i Skenderbeut a na závěrečný sjezd do města Krujë, královského města s živým tržištěm a rodištěm  národního hrdiny Skanderbega ( ↔ 90 km, ↕ 2.050 m).

10. - 12.  Volný den můžeme využít na prohlídku Kruje s jejím orientálním tureckým trhem a hradem. Zdatní turisté mohou zajít až k bektašistické svatyni vysoko nad městem. Odpoledne se přesuneme na albánskou riviéru, kde si dopřejeme i zasloužený odpočinek u Jaderského moře. Na zpáteční cestě naposledy nasedneme na kola v závěrečné etapě s takřka leteckými pohledy na Boku Kotorskou a závěrečnou koupačku ( ↔ 60 km, ↕ 900 m). Poté se už s Balkánem definitivně rozloučíme a přes Maďarsko a Slovensko se vrátíme do Brna.

Cena zahrnuje

dopravu autobusem včetně kol, 9x ubytování (1x hotel / bungalov, 7x albánský kemp, 1x tábořiště), kudrnovskou i místní polopenzi (2x albánská večeře + 3x snídaně), trajekt přes jezero Komani, průvodce, pojištění léčebných výloh, zákonné pojištění CK, jonťák na každou etapu a 2x pišingr Chimpanzee

Nástupní místa

Bratislava, Brno

© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol