Aktivní dovolená pro celou rodinu

Sardinie na kole

Termín: 12.07.2018 - 21.07.2018, 10 dní
Cena od: 16 700 Kč

Foto: CK Rubikon

Sardinie - legendami opředený barevný ostrov

Ať už vezmeme kterýkoliv ze středomořských ostrovů v naší nabídce cyklozájezdů, nelze o něm psát jinak, nežli v superlativech. Mají mnoho společného a přesto je každý jiný. Vlastně - povídejme si o nich v jiném rodě. Hovoříme totiž o Sicílii, Sardinii a Korsice - jejich jména jsou ženského rodu, a tím jakoby předurčují, jak přitažlivé, koketní a krásné dokážou být. Sardinie je plná legend, bizarních skalisek, neuvěřitelných pláží. Také vynikajícího vína a neobvyklé historie. Díky pobytu přímo u pláže na obou místech lze tento týden pojmout zcela dovolenkově a akce je vhodná i pro děti, celé rodiny či zcela necyklistický doprovod. Všichni si užijí dostatek koupání a příp. výlety autobusem, který je každý den na cestách k dispozici. Na ostrově navštívíme severní a také jihovýchodní pobřeží, které není v nabídce našich ck příliš obvyklé.

Program zájezdu

1. den: Odpolední odjezd z ČR, cesta do Itálie na trajekt.

2. den: Ranní přesun trajektem na Sardinii (08:00 - 14:30), první paprsky středomořského slunce. Po vylodění vyzvedneme na letišti ty, kteří přiletí přímou linkou z Prahy (časová návaznost je v tomto datu naprosto dokonalá) a po krátkém přejezdu se ubytujeme v kempu na pobřeží. Setkání nad mapou a nastínění plánů na celý pobyt - je důležité dobře rozvrhnout síly :-). První kilometry na kole - vyjížďka na fotogenický útvar "medvěda", ideální právě v zapadajícím slunku. Super výhled po zálivu i na nedaleký ostrov La Maddalena.

3. den: Každý další den nás bude čekat vybraná trasa s určitým tématem a zajímavou náplní. Úvodní etapa nese název SKÁLY A MOŘE. Mys Capo Testa, nejsevernější sardinský přístav Santa Teresa di Gallura. Přístav založili již Féničané a v jeho okolí nalezneme mnoho nádherných zálivů a zejména dramatické žulové pobřeží, které je právem řazeno mezi jednu z nejúžasnějších sardinských lokalit. Na dohled máme i Korsiku - pouhých 11 km je vzdálené jižní pobřeží ostrova Kalisté s přístavem Bonifacio, kam právě ze St. Teresy plují turistické lodě. Den naplníme lovením působivých fotozáběrů možných i zdánlivě nemožných tvarů skalisek, na jejichž současné podobě se podepsal slaný mořský vítr, voda, slunce. A koupáním v tyrkysovém moři na plážích či útesech, které si najdeme třeba jen sami pro sebe. Pochopitelně také úvodními kilometry na kole, které mohou být méně či více náročné - dle volby každého. V základní variantě cca 45 km.

4. den: Téma dnešního dne - OSTROVY A MOŘE. Čeká nás souostroví La Madalenna a ostrov Caprera. Den bez autobusové podpory - k čemu bychom ji také potřebovali, když ráno vyrazíme na nedalekésouostroví místní lodní přepravou. Přivítá nás městečko a přístav La Maddalena, které kromě místních obyvatel a turistů obývají také italští a američtí námořníci. To však nic nemění na výtečné místní zmrzlině či kávě. Neopomeneme ostrov Caprera, na němž svou poslední třetinu života strávil hrdina boje za sjednocení Itálie Giuseppe Garibaldi a kam se odstěhoval v roce 1855. Můžeme si prohlédnout jeho elegantní dům zvaný Casa Bianca a jeho muzeum. Užijeme si jízdu v stinných piniových hájích, vyšlápnout lze i na nejvyšší bod souostroví (156 m n.m.) a zážitkem bude i přejezd po mostě spojujícím oba ostrovy, který zároveň podplouvají rybařské i výstavní lodě a jachty. Na ostrovech najdeme skryté kouty a také kus přírody, oblast získala v roce 1997 status národního parku. A co vás ani dnes s určitostí nemine? Pláže a plážičky, které si budete pro sebe objevovat. A nekonečně průzračné moře, kterého si opět užijete do sytosti. Hlavně nezapomenout šnorchl a brýle! Návrat do kempu po svých znamená opět svobodně volitelných cca 40 - 80 km.

5. den: Dnešní den nás zavede více do vnitrozemí a také do dávných dob. Téma je jednoznačné - HISTORIE, NURAGY, MOŘE. Od našeho dočasného domova se vydáme vnitrozemskou cestou na jih působivou krajinou se zaoblenými žulovými skalami do městečka Arzachena. V jeho blízkosti se nachází oblast oplývající prehistorickými památkami. Nahlédneme do dvoupatrového nuragu Albucciu, prohlédneme si svatyni Tempitto di Malchittu či kruhové pohřebiště Necropoli di Li Muri. Hovoříme o tzv. civilizaci nuragů a naprosto unikátních zachovalých památkách let 1800 - 800 př. n.l. Různé propracované věžovité stavby, společné hrobky, posvátné studny, ale také bronzové předměty a sošky jsou důkazem dokonalé kmenové společnosti tehdejší doby. Cestou zpět podél pobřeží pochopitelně nevynecháme koupání a odpočinek na plážích a navštívit můžeme i Capo d´Orso - tzv. Medvědí skálu - erozí vymodelovaný skalní blok v podobě medvěda shlížejícího na přilehlou zátoku a moře. Užijeme si příjemných cca 35 - 70 km dle chuti a kondice (s podporou busu či bez).

6. den: Po čtyřech nocích v kempu na severu se přesuneme na jihovýchod ostrova do obasti městečka Arbatax a oblasti malebného mysu Capo Bellavista. Částečně si vypomůžeme autobusem, nicméně ze sedla Genna Silana (1.017 m n.m.) přes městečka Baunei a Tortoli již pojedeme opět na svých ořích - nenecháme si ujít neuvěřitelně poutavou přírodu NP Orosei, zprvu houpavou krajinu plnou lesů, macchie, hor a kaňonů, která se posléze s ubývající nadm. výškou změní v pobřežní oblast Tyrhénského moře. Po etapě s názvem PŘÍRODA A MOŘE zakempujeme v našem dalším dočasném domově (čekají nás zde 3 noci) a budeme se těšit na odpočinkové dny a parádní koupání. Na kole cca 35 km, které lze vyšperkovat již výjezdem do sedla Genna Silana z městečka Dorgali (+ cca 20 km).

7. den: Odpočívat by měl každý a proto dnešní den věnujeme pobřežním toulkám a lenošení. Tudíž VÝLET A MOŘE. Navštívit můžeme městečko Arbatax s jeho rudými útesy z červeného porfyru Roccie Rosse, které nejlepší odlesky poskytují při západu slunce. Na kole cca 10 - 40 km. Podniknout lze i celodenní výlet lodí z Arbataxu podél skály Punta Pedra Longa skrze krápníkovou jeskyni Grotta dle Fico na jednu z nejznámějších sardinských pláží Cala di Luna (nutno objednat předem). Anebo je libo lenošení na pláži a vodní hrátky? Pročpak ne, průchod z kempu přímo na pláž takto strávenému dni přímo nahrává. Ovšem ani vlčáci nepřijdou zkrátka, nacházíme se totiž na úpatí NP Gennargentu, a tak výjezdy různé délky a převýšení lze modelovat dle libosti.

8. den: KRÁLOVSKÁ ETAPA aneb to nejlepší nakonec, NP Gennargentu. Jediné místo, kde lze v zimě na ostrově lyžovat. Autobusem si pomůžeme pár set výškových metrů, projedeme město duchů "Gairo" a poté se již vydáme vstříc nádherně opuštěnému NP Gennargentu s cílem etapy u jezera Lago Alto del Flumendosa. Jeho hladina se třpytí ve ztichlé horské krajině, na břehu se volně pasou polodivocí koně a skot, kolem kvete a voní macchie. Příroda tohoto NP je neskutečnou krajinou připomínající divoký západ plný roklin, stolových hor, uzkých silniček jakoby bez konce. Cestou potkáváme chytře umístěná pítka a zdroje vody v jinak poměrně vyprahlé krajině, stáda koz či jiného zvířectva, které zvědavě okukuje výjimečnou cyklistickou návštěvu a které má před našimi oři na úzkých silničkách samozřejmě vždy přednost, jsou přeci domácí :-) Na pobřeží se vrátíme buď autobusem či na kole, kdo se jak bude cítit. V základu cca 55 km, resp. do kempu cca 120 km - z kopce :-).

9. den: Dopoledne se pobalíme, rozloučíme se osvěžením ve vlnách moře a vydáme se autobusem do přístavu. Odpolední plavbou přes Tyrhénské a posléze i Ligurské moře vyměníme ostrovní půdu za pevninu (15:45 - 22:30). Severní Itálií a skrze Alpy se přes noc vydáme na cestu k domovu.

10. den: Návrat do ČR.

Cena zahrnuje

Ubytování ve vybavených kempech v mobilhomech (18.700 Kč) resp. vlastních stanech (16.700 Kč) - celkem 7 noclehů na dvou místech (4+3), vždy přímo u moře. Bohatou polopenzi. Kompletní dopravu vč. přepravy kol, trajekt na Sardinii, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištení CK proti insolvenci.

Polopenzi - 7x. Začíná 2. den večeří a končí 9. den snídaní.

Nástupní místa

Bratislava, Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Je možné zvolit i leteckou dopravu.

Podobné zájezdy

 (CK Frčíme)

Sardinie na kole

Itálie
12.6.2024 - 10 dní
21 500 Kč
 (CK Frčíme)

Východní Sardinie na kole

Itálie
31.7.2024 - 10 dní
23 900 Kč
 (CK Frčíme)

Sardinie na kole

Itálie
4.9.2024 - 10 dní
21 500 Kč
 (CK Kudrna)

Sardinie na kole

Itálie
6.9.2024 - 12 dní
20 300 Kč
 (CK Kudrna)

Sicílie na kole

Itálie
6.9.2024 - 13 dní
22 900 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol