Aktivní dovolená pro celou rodinu

Srbsko turisticky

Termín: 11.08.2017 - 20.08.2017, 10 dní
Cena od: 10 900 Kč

Foto: CK Vlha

Balkánský poloostrov je sice součástí evropského kontinentu a není od nás nijak zvlášť vzdálený; po překonání zhruba tisícovky kilometrů se však naráz ocitáme v úplně jiném světě. Ve světě, kde platí jiné tradice i společenská pravidla, jiné hodnoty. Budeme-li vnímavými návštěvníky i dobrými hosty, přinese nám putování po srbských horách spoustu zajímavých zážitků, které nás budou motivovat k návratu. Příroda je tu stále mimořádně zachovalá a obyvatelé vysoko položených vesnic s ní žijí v harmonickém soužití. Srbsko má bohatou středověkou historii s významnými památkami v podobě rekonstruovaných středověkých pravoslavných klášterů. To vše, spolu s nezaměnitelným temperamentem místního obyvatelstva, hudbou i výtečnou srbskou kuchyní tvoří důvody pro poznávání této krásné země.

Program zájezdu

1. den: odjezd ve večerních hodinách z ČRnoční přejezd přes Slovensko, Maďarsko do Srbska.

2. den: Dopoledne příjezd do Prijepolje, ubytování. Odpoledne výstup kaňonem řeky Mileševky ke zřícenině středověkého hradu Mileševac na skalním ostrohu nad mešitou na Hisardžiku. Možnost večeře ve stylové rybárně v kaňonu.

3. den: JADOVNIK -  ZA TRAVERTINOVÝMI VODOPÁDY NA SOPOTNICI

Sopotnica je horská vesnice, ležící na svazích pohoří Jadovnik, tyčícího se nad městem Prijepolje v jihozápadní části Srbska. Nachází se v nadmořské výšce mezi 800 a 1200 metry. 

Přejedeme k Planinárskému domu na Sopotnici, odkud se vydáme kolem nádherných kaskádovitých travertinových vodopádů. Kolem nich vystoupáme na planinu Jadovnik, z níž se otvírají panoramatické výhledy jak na pohoří Kamena Gora, tvořící hranici s Černou Horou, tak na vzdálený Durmitor. Okružní přechod části náhorní planiny s návratem k Planinárskému domu.

4. den: Národní park ZLATAR - ZA SUPY BĚLOHLAVÝMI

Planina Zlatar je krasová oblast s nejvyšším vrcholem Golo brdo (1627 m.n.m).

Ráno se přesuneme přes Sjenici k nástupu na celodenní výšlap ke kaňonu Uvac. Kolem opuštěných samot vystoupáme nad nádherně meandrující kaňon řeky Uvac k vyhlídce Molitva (Modlitba), z níž máme možnost pozorovat majestátně kroužící supy bělohlavé. Vody řeky Uvac zde zařezaly svoje koryto hluboko do vápencové skály a zformovaly zúžené kaňonovité údolí s vysokými, strmými, 200 až 350 metrů vysokými vápencovými srázy.  Okružní cestou přes náhorní planinu Zlatar se vrátíme zpět; po cestě se můžeme stavit u místních na kávu, rakiji, domácí sýr či med.

5. den: KAMENA GORA - PUTOVÁNÍ NA GUVNIŠTA A SVETI BOR

Pohoří Kamena Gora leží na jihozápadě Srbska, na hranici s Černou Horou, s hraničními přechody Bijelo Polje a Pljevlja. Krajina Kamené Hory se vyznačuje bohatou flórou a faunou, hlubokými lesy s mnoha čistými prameny a vodními toky. 

Ráno přejedeme do stejnojmenné osady Kamena Gora, která bude východiskem našeho putování. Nejprve se vydáme ke Svaté borovici, tyčící se majestátně na severním svahu pohoří, s panoramatickými výhledy na protilehlou náhorní planinu Jadovnik. Je to 500 let stará borovice a je symbolem i svatým místem Kamené Gory, neboť se u ní z nedostatku kostelů v okolí shromažďovali v minulosti místní obyvatelé a prováděli tu svátosti a uctívání. Poté si vyšlápneme lesními cestami i horskými loukami na okružní túru tímto malebným pohořím, přičemž si projdeme i osadu Guvnište a vystoupáme na vrchol Crni vrh (1435 m.n.m.).

6. den: Ráno odjezd z Prijepolje, příjezd do Zlatiboru, ubytování v hotelu.

Odpoledne projedeme malebnou krajinou Dinárských hor do vesničky Sirogojno, která se pyšní unikátním skanzenem dokumentujícím život této oblasti v 18. a 19. století. Návštěva skanzenu s věhlasnými zlatiborskými specialitami i lidovými výrobky. Posléze si prohlédneme jeskyni Stopića pećina, menší sestru tureckého Pamukkale, s říčkou Ponor, tvořící travertinové kaskádovité stupně.

7. den: KRAJINOU ZLATIBORU

Zlatibor je první a nejstarší horské turistické centrum v Srbsku, ležící 230 km jihozápadně od Bělehradu, na cestě do Černé Hory.

Po snídani se vydáme na přechod přes vrcholek Glavudža (1082 m.n.m.) s památníkem z II. světové války, odkud se otevírají výhledy na Čigotu (1422 m.n.m) - druhý nejvyšší vrchol Zlatiboru. Budeme pokračovat přes Ćuker (1359 m.n.m.) až na Čigotu. Po sestupu se ještě můžeme podívat k zajímavému vodopádu u vesnice Gostilje.

8. den: NA NEJVYŠŠÍ HORU TORNIK A KE KLÁŠTERU DUBRAVA

Po snídani vyrazíme na celodenní túru od lyžařského střediska Ribnica (1 000  m.n.m. ) přes hřeben na nejvyšší horu Tornik (1496 m), s parádními výhledy na zlatiborskou krajinu. Poté sestoupáme lesní cestou přes její jižní svahy a romantickou krajinou projdeme přes malebnou horskou vesničku Stublo k ženskému klášteru Dubrava nad mohutným kaňonem řeky Uvac.

9. den: Po snídani odjezd zpět do ČR. Návrat v nočních hodinách.

Ubytování

První 4 noci spíme v útulných pokojích kláštera Mileševo, s vlastním sociálním zařízením. Zde bez stravy (snídani lze připravit v místě ubytování, na večeře budeme docházet do místních restaurací - jídla jsou zde velmi levná, levnější než v ČR).

Další 3 noci spíme v hotelu ve Zlatiboru - ubytování včetně polopenze.

Cena zahrnuje

Doprava dle počtu účastníků - mikrobusem (autobusem), ubytování a stravování (viz rubrika ubytování a stravování), informační materiály, průvodce, pojištění CK proti úpadku, DPH.

Cena nezahrnuje

V prvním místě ubytování (3 noci) není zahrnuto stravování, vstupné do památek, cestovní pojištění do zahraničí

Nástupní místa

Olomouc, Prostějov, Vyškov, Brno

© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol