Aktivní dovolená pro celou rodinu

Na kole od Alp až k Jadranu

Termín: 27.09.2016 - 02.10.2016, 6 dní
Cena od: 6 700 Kč

Foto: CK Rubikon

Z Julských Alp až do moře

Těšíte-li se na léto a koupání v moři je v rámci Vašich plánů ještě daleko, bude pro vás tento prodloužený víkend správnou volbou. Užijete si čarovného prostředí Julských Alp na trojmezí Rakouska, Slovinska a Itálie a také benátské historie a přímořské atmosféry. Dálková cyklotrasa Alpsko-jadranská neboli italsky Ciclovia Alpe Adria nabízí v celé své délce více jak 400 km pestrého cykloputování ze Salcburku až na pobřeží Jadranu. Její rakouská část pro nás není nic nového, věnujeme se jí v rámci Tauernské stezky (Salcburk, Bischofshofen) a také Drávy (Spittal, Villach). Proto si pro tento cyklovíkend vybíráme italskou část trasy. Oblast, která se svým charakterem od rakouských stezek odlišuje a představuje tak v rámci našich víkendových akcí poměrně exotický program. Projížděná část Vás zcela jistě okouzlí. Ať už hovoříme o úvodní části po železniční trati z Tarvisia, plné neuvěřitelných horských výhledů a tunelů na cestě či o historii a půvabu architektury kraje Friuli Venezia Guilia neboli Furlansko - Julského Benátska. A také o závěrečném relaxu na plážích u moře, který mezi našimi prodluženými cyklovíkendy nemá obdoby. V zářijovém termínu by bylo hříchem nevyužít státní svátek a tak si putování prodloužíme pobytem u pohádkového jezera Bled v Julských Alpách. Jde o velmi známý symbol Slovinska, což nic nemění na tom, že je pro náš pohodový den v sedle kol jako stvořený. Kostelík na ostrůvku, Bledský hrad, soutěska Vintgar či cyklostezky v půvabné a čisté krajině Julských Alp, to vše nás příjemně naladí na další dny putování po velmi povedené cyklostezce z Alp až k moři. Podrobný itinerář naleznete níže, každou z fotografií lze rozkliknout do detailního zobrazení.

Program zájezdu

1. den: Večerní odjezd z ČR.

2. den: Jižní vápencové Alpy mají rozhodně co nabídnout turistům, cyklistům, horolezcům i milovníkům přírody. Ať již hovoříme o Alpách Julských (Slovinsko, Itálie) či Karnských (Rakousko, Itálie). Do obou dnes nahlédneme, a to na kouzelném trojmezí tří států. Putování zahájíme u skrytých jezerních klenotů - jezer Laghi di Fusine ve výšce lehce přes 900 m n.m. Výhledy nám bude zdobit monumentální vrchol Mangart, jež údolí dominuje. Krásným přírodním úsekem a cykostezkou se spustíme směrem na Tarvisio, najedeme na parádní cyklostezku na tělese staré železniční trati mezi Tarvisiem a Udine a budeme si užívat neuvěřitelného cyklistického terénu. Super povrch, dokonalé značení, nové mosty, drážní domky, staniční zastávky a průjezdy tunelů. Těch je skutečně mnoho, některé dosahují až 400 metrů délky, jedny jsou osvětlené, jiné pouze bíle vymalované. Vodopády, zelená průzračná voda ve vápencově světlém korytu řeky Fella. Typicky italská městečka Malborghetto, Pontebba, Maggio Udinese, Venzone. Zážitek z trasy a krajiny kolem bude dnes maximální! Potkáme i několik míst vhodných ke koupání. A díky startu ve výšce přes 900 m n.m. a cíli na úrovni 200 m n.m. nám bude dnešních cca 85 kilometrů více než dobře ubývat. Počtu km se nemusít děsit, máme ověřeno, že jsou zvládnutelné opravdu každým. I přesto, pokud by si někdo méně věřil, je asistence autobusu jako vždy samozřejmá.

3. den: Dnešní etapou vjíždíme do malebného kraje Fiurli, rovinatějšího, avšak špičaté kopce a skalnaté vápencové vrcholy pohoří Prealpi Giulie (Julské Předalpy) stále tvoří dramatickou a přitažlivou kulisu. Kraj plný kontrastů - nad hlavami zbytky sněhu v horách, kolem zelené fíkovníky, dotek Středomoří. Míjet budeme dvojjazyčné nápisy, kromě italštiny se zde hovoří i jazykem místním - furlanštinou. Skvostem je rovněž řeka Tagliamento, se svými meandry a zákrutami, ostrůvky plnými vegetace, smaragdovou vodou. Projíždět budeme Osoppo s jeho historickou pevností, středověké Udine, univerzitní město s benátským centrem, renesančními a barokními paláci, městským opevněním vč. 4 vstupních bran. A také Palmanovu, z vojenských a obranných důvodů vystavěnou ve tvaru devíticípé hvězdy. Etapa cca 75 km s výškovou ztrátou zhruba 200 m. Nulovou úroveň hladiny moře máme na dosah.

4. den: Do cíle zbývá 30 km, které nám rozhodně zpestří i UNESCO zastávka v městečku Aquileia s antickými vykopávkami a nádhernou bazilikou. Káva s výhledem na velkolepý chrám v přilehlém parku se s jistotou zařadí mezi nejlepší zážitky této cesty. Poté již jen pětikilometrová hráz přes lagunu přímo do historického Grada, ležícího na ostrově a zvaného Zlatý ostrov "The Sunny Island". Na první pohled naleznete podobu s Benátkami, místní obyvatelé však rádi připomínají, že Grado bylo slavným přístavem již za Gaia Julia Caesara, tedy v době, kdy Benátky ještě zdaleka neexistovaly. Očekávat můžete historické centrum, malebné uličky, kavárničky, dlouhé písčité pláže. Ty jsou zde různé - placené i neplacené. Na placených jsou k dispozici sprchy a toalety, také udržovaný a navážený písek. Při těch neplacených zase můžete nalézt na dně moře léčivé bahno (proto má Grado i statut lázní). Díky dnešní krátké kilometráži předpokládáme dojezd k moři krátce po poledni, čímž vzniká dostatek času na relax, večeři, nákup suvenýrů a sklenku vína při západu slunka. V pozdějších večerních hodinách budeme odjíždět na sever k domovu, příjemně zrelaxovaným i unaveným zároveň nám cesta o to rychleji uteče.

5. den: V září se zcela jednoznačně nabízí využití státního svátku uprostřed týdne, a proto přidáváme den atraktivního programu navíc. Strávíme ho u jezera Bled - pohodové trasy s relaxem u půvabného jezera s ostrůvkem a kostelem uprostřed, s dominantou hradu Bled a kulisami kouzelných Julských Alp vůkol budou tím správným balzámem po nočním přesunu.

6. den: Ranní/dopolední návrat domů.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu se snídaní 3 noci (dvoulůžkový pokoj s vlastním sociálním zařízením), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady pro cyklistiku. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaní, event. fakultativní výdaje (vstupy do památek, apod...).

Cestovní pojištění - podmínka účasti, lze přiobjednat k zájezdu: dospělí 180 Kč, děti do 15 let 125 Kč, komplexní cestovní pojištění = 13 rizik = léčebné výlohy, storno zájezdu, odpovědnost, zavazadla, doklady, atd.

V zářijovém termínu (6 dní) jsou ceny pojistění: dospělí 216 Kč, děti do 15 let 150 Kč.

Příplatek za jednolůžkový pokoj v hotelu: 600 Kč/2 noci, v září 900 Kč/3 noci.

Nástupní místa

Praha, Jihlava, Brno, Bratislava

Podobné zájezdy

 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.4.2024 - 10 dní
14 900 Kč
 (CK Extrem Tour)
13 990 Kč
 (CK Victoria)

Napoleonův ostrov Elba na kole

Itálie
5.5.2024 - 8 dní
9 990 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
17.5.2024 - 10 dní
14 990 Kč
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.5.2024 - 4 dny
6 990 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol