Aktivní dovolená pro celou rodinu

Nepál - Horní Mustang MTB

Termín: 18.11.2016 - 07.12.2016, 20 dní
Cena od: 43 900 Kč

Foto: CK Kudrna

Expedice mystickým královstvím Mustang

Během naší MTB expedice prozkoumáme mystické království Mustang, které je schované za mohutnou hradbou Himalájí, u hranic s Tibetem. Seznámíme se s bohatou historií i milými obyvateli tohoto drsného kraje, kde se čas, zdá se, zastavil někdy před tisíci lety. Nečeká na nás však jen hltání kilometrů v sedlech kol, ale dostatek času věnujeme i poznávání bohatého kulturního dědictví království Lo. Čekají na nás exoticky znějící (a ještě lépe vypadající) kamenné vesnice jako Chele, Tsarang, Yara či Jharkot. Navštívíme gompy a budhistické kláštery staré několik set let a zlatým hřebem programu bude zcela jistě návštěva hlavního města království, Lo Manthangu. Odtud si vyšlápneme až na samotné hranice Tibetu, do sedla Kora La ležícího v nadmořské výšce 4660 metrů. V následujících dnech budeme projíždět prašné stezky, jeep tracky a traily v okolí Kali Gandhaki, nejhlubšího údolí světa, a překročíme také mnoho vysokých horských průsmyků. Na závěr si pak projedeme část slavného okruhu okolo Annapurny.

Království Mustang bylo ještě donedávna zapovězené turistům a kvůli extrémně drahým (600 USD) vstupním permitům zde narazíte skutečně jen na minimální množství cizích návštěvníků. Během zájezdu využijeme celých 10 dnů, které nám umožňuje permit, k pobytu v oblasti Horního Mustangu. Díky tomu tak budeme mít dostatek času na aklimatizaci (strávíme více jak 10 dnů v kuse nad 3500 m), poznávání místní kultury a hlavně putování na kole. Celková ujetá vzdálenost na kole činí 400 km. Může se to zdát málo, ale za celou dobu nenarazíme na kousek asfaltu a nejkrásnější cestou po které se projedete bude prašný jeep track. Podíváme se také do míst, kam se jinak než po svých, na oslíkovi či na kole nedostanete. Čekají na nás časté výjezdy a sjezdy, menší množství kyslíku a drsnější klimatické podmínky než ty, co známe z Česka. Cestování Mustangem tedy patří k těm náročnějším, avšak každý zdatnější biker program v pohodě zvládne. Neváhejte tedy a přidejte se k naší expedici do království za hradbou Himalájí!

Program zájezdu

1.–2. Přílet do Káthmándú , hlavního města Nepálu. Prohlídka historického města a jeho zajímavostí. Navštívíme živé náměstí DURBAR SQUARE, které si stále uchovává svoji středověkou atmosféru. Prohlédneme si palác Hanuman Dhoka, projdeme se po pestrobarevných tržištích a nasajeme atmosféru v hinduistických i budhistických chrámech. Vyhlídka na město od nejposvátnější budhistické stůpy SWAYAMBHUNATH .

3. První den v sedlech kol! Aklimatizační vyjížďka v okolí Káthmándú. Výjezd do horské stanice Kakani a 20 km single trail skrze NP Shiwapuri Nagarjaun.  Nádherné výhledy na celou hradbu Himalájí, od Annapurny až po Mt. Everest!

4. Přejezd do Pokhary, města ležícího na březích pohádkového jezera Phewa Tal v jehož hladině se zrcadlí zasněžené štíty hor. Volné odpoledne, procházka po městě a poslední přípravy před cestou do hor!

5. Ranní přelet mezi Annapurnami a Dhaulágirí do Jomsonu. Krátký přejezd nejhlubším údolím na světě, Kali Gandaki do KAGBENI. Noc v tradiční vesničce ležící na prastaré kupecké stezce mezi Nepálem a Tibetem.

6. Vstupujeme do království Mustang. Výjezd k prastaré pevnosti Tangbe a cesta podél řeky Kali Gandaki do tibetské vesničky Chele.

7. Přejezd pěti horských sedel (3.623 m) Taklam La (3.860 m), Dajong La (3.880 m) Bhena La (3.840 m), Beg La a Yamda La (4.010 m). Návštěva budhistické gompy v Samaru a nádherné výhledy na masivy Annapuren a Dhaulágirí.

8. Přejezd do Tsarangu. V sedle Nyi La se opět se podíváme nad 4.000 m a krajinou červených skal projedeme do vesnice Ghami s nejdelší modlitební zdi Mani v Nepálu.

9. Podél řeky Tsarang vyjedeme k 500 starému klášteru GHAR GOMPA a po překročení sedla Sungda La vstoupíme do hlavního města království, LO MANTHANG.

10. Výjezd k hranicím s Tibetem, do sedla sedla KORA LA (4.660 m), návštěva vesnice Garphu s fascinující 2500 let starou meditační jeskyní.

11. Odpočinkový den v Lo Manthangu, prohlídka historického města, jeho památek a klášterů. Výhled na město od kláštera Namgyal, projížďka v okolí prastarých vesniček Thinggar a Kimaling.

12. Cílem dne je vesnička Yaragoan ležící poblíž tajuplné Luri Gompy, jedné z nejstarších památek v oblasti. Čeká nás průjezd fascinujícím kaňonem plným tibetským větrem opracovaných skalních věží.

13.14. Sjezd do nádherného údolí řeky Dhechyang, průjezd soutěskou a nádherné výhledy na okolní suchou krajinu. Dlouhý výjezd do 4.000 m Ghyu La a ještě delší sjezd s úžasnými výhledy na Nilgiri, Annapurny a Dhaulágirí. Po dvou náročných dnech zakotvíme v příjemné vesničce Chhusang.

15.  Poslední den v Mustangu. Na začátek překročíme sedlo Gyu La, odkud sjedeme do opevněné středověké vesničky Jhong. Odpoledne příjezd a prohlídka MUKTINATHU, posvátného místa budhistů a hinduistů.

16. Krátký výjezd do sedla Lupra La a dlouhý a úžasný sjezd single trackem do vesničky Lupra s krásnými budhistickými kláštery. Nocleh v příjemné lodgi v osadě Marpha.

17.–18. Otáčíme kurz a ze stínů zasněžených velehor se začneme přesouvat opět do nížin! Příjemný sjezd po kamenité cestě pro jeepy a úzkých horských stezkách do „horké vody“ Tatopani. Relaxace v horkých pramenech. Poslední den expedice projedeme přes rýžová pole a plantáže banánů až do vesničky Beni, cíle naší cesty. Přesun do Pokhary.

19.20. Návrat zpět do Káthmándú, návštěva královského města PATAN  a poslední hodiny v Nepálu. Odlet zpět do ČR.

Cena zahrnuje

6x ubytování v turistických hotýlcích v Káthmándú a Pokhaře, 13x ubytování v jednoduchých horských lodžích, snídaně v Káthmándú a Pokhaře, transfery kol a veškerá společná doprava, vnitrostátní přelet Pokhara–Jomson (v případě špatného počasí přesun pronajatým jeepem), povinné permity do oblasti Horního Mustangu a chráněné oblasti Annapurny (v ceně 640 USD!), skupinu oslíků a nosičů na batožinu během MTB putování (cestujeme ekologicky a nepodporujeme rozšiřování automobilové dopravy v Mustangu), povinného nepálského průvodce během hlavního MTB programu, průvodce CK, pojištění léč. výloh, zákonné pojištění CK

Cena nezahrnuje

Letenku v ceně od 23.000 Kč včetně tax, vízum do Nepálu (40 USD), příplatky za přepravu kola letadlem

Nástupní místa

Káthmándú

© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol