Aktivní dovolená pro celou rodinu

Od Salzburgu k Jadranu - Ciclovia Alpe Adria Radweg

Termín: 26.06.2015 - 05.07.2015, 10 dní
Cena od: 16 690 Kč

Foto: CK Poznání

Ciclovia Alpe Adria Radweg (CAAR) je nově vytvořená dálková cyklotrasa z rakouského Salzburku do italského Grada. Tato jedinečná trasa vznikla v roce 2013 ve spolupráci rakouských spolkových zemí Salzburska a Korutan s italským regionem oblastí Friuli – Venezia Giulia. Tuto stezku projedeme nalehko, kdy nám autobus zavazadla převeze do míst ubytování. Podél celé cesty budeme mít nepřeberné množství možností na občerstvení a ochutnávky místních specialit. 420 km dlouhá cesta začíná v Rakousku, v Mozartově městě Salzburgu a prochází dvěma hřebeny Alp. Hlavní Alpský hřeben NP Vysokých Taur projedeme vlakem. Po průjezdu druhým největším městem spolkové země Korutany Villachem vystoupáme na rakousko-italské hranice a na italskou stranu se dostaneme po tělese zrušené železniční tratě (Pontebbana), který je tím pravým cyklistickým rájem. Desítky železničních tunelů a mostů pokrytých perfektním asfaltem a nalajnovanou cyklostezkou s úchvatnými horskými scenériemi nás zavedou až pod Alpy. Závěrem našeho putování projedeme Udine, hlavní město přímořské provincie Friuli – Venezia Giulia a po cyklostezkách a vedlejších silničkách se podél antických vykopávek dostaneme až do vysněného cíle našeho putování, do přímořského letoviska, do Grada. Zde, u moře strávíme poslední den relaxací a koupáním před návratem domů. Celková délka trasy: 420 km. Celkový výstup: 2417 m, sestup: 2842 m.

Program zájezdu

1. den: odjezd v podvečerních hodinách z ČR do Rakouska.

2. den: ranní příjezd do SALZBURGU. První etapu našeho putování začneme v hlavním městě rakouské spolkové země Salcbursko, jejíž historické jádro bylo v roce 1996 zapsáno na seznam UNESCO. Zde se narodil slavný skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. Odtud se vydáme proti proudu řeky SALZACH vstříc Alpským hřebenům. Možnost zajížďky k zámkům Frohnburg, Emsburg, Hellbrunn, průjezd městem Hallein, vodopád Gollinger Wasserfall. Po málo frekventované silnici úzkou průrvou Pass Lueg na Werfen s nádherným hradem Hohenwerfen a největší ledovou jeskyní na světě Eisriesenwelt (jeskynní systém s celkovou délkou 42 km). Dále přes BISCHOFSHOFEN do alpského městečka St. Johann im Pongau.

3. den: pokračování nad řekou Salzach do GIGERACH, kde opustíme tento vodní tok a cca 1,5 km dlouhým tunelem se dostaneme do údolí Gasteiner Tal, které střeží středověký hrad Klammstein. Pozvolným stoupáním širokým údolím s malebnými alpskými vesničkami dojedeme až do lázeňského městečka BAD GASTEIN proslaveného svými termálními prameny. Kolem Gasteiner Wasserfall vystoupáme na Böckstein, nejvyšší bod celé trasy (1200 m.n.m.). Zde naložíme kola do vlaku, který nás proveze 8371 m dlouhým tunelem skrze hlavní alpský hřeben do Mallnitz, odkud se prudkým klesáním serpentinami dostaneme do údolí MOLLTALL, do Obervellach.

4. den: po proudu řeky MÖLL pod hradem Falkenstein sestoupíme do malebné horské vesničky Möllbrucke, kde se napojíme na DRAURADWEG (dálková cyklotrasa podél řeky Drávy). Projedeme městem SPITTAL AN DER DRAU (hospic, zámek) s možností odbočky na Milstätter See. Dále nás cyklostezka povede podél řeky Drau jabloňovými sady až do historického jádra města VILLACH.

5. den: opustíme Drávu a proti proudu řeky GAIL začneme stoupat k Italským hranicím, které překročíme u Maglern. Pozvolným stoupáním se dostaneme až na vrchol tohoto druhého alpského hřebenu, k rozvodí u Camporosso, odkud budeme už jen klesat až pod Alpy do nížiny. U TARVISIO cyklotrasa najíždí na těleso zrušené železniční tratě. Perfektní nalajnovaný asfalt, mírný sklon, desítky většinou osvětlených tunelů, staré drážní domky a nádraží, původní železniční mosty a úžasné horské scenérie okolo činí z této trasy opravdový cyklistický ráj. Malebná horská vesnička Valbruna stojí za zastavení.

6. den: PONTEBBANA, jak se jmenovala tato bývalá železnice, nás povede úzkým údolím říčky FEMMA. Zastavme se na zrenovovaném nádraží Chiusaforte, kde na nás dýchne duch staré železnice. V Pontebba na mostě překročíme bývalé rakousko - italské hranice (do roku 1918). VENZONE, staré město zbořené roku 1976 při zemětřesení, bylo nově postaveno podle středověké předlohy. Nyní je zde na každém rohu levandulový obchůdek.

7. den: s Alpami za zády se cyklostezka klikatí po místních silničkách a cestách tak, aby se vyhnula hlavním tahům. Budeme projíždět malebné italské vesničky ukryté v lánech kukuřičných polí. Napojíme se na cyklostezku in@natura, která nás zavede do hlavního města této přímořské provincie FRIULI - Venezia Giulia, do Udine. Toto historické město s desítkami renesančních a barokních paláců, zámkem a malebným náměstím s lodžiemi stojí za návštěvu.

8. den: máme před sebou poslední etapu našeho putování. Cesta nás zavede do nádherného opevněného města PALMANOVA, které bylo postavené v renesančním slohu na půdorysu devíticípé hvězdy. Monumentální bránou, která nám dovolí vstoupit do města, se dostaneme na hlavní náměstí Piazza Grande s korouhví a velkým chrámem. Nížinou, rovnou jako stůl dojedeme do AQUILEIA, bývalého římského přístavního města. Antické pozůstatky a patriarchální bazilika s mimořádnými mozaikami je zapsána na seznam UNESCO. Po tělese bývalé železnice dorazíme k hrázi přetínající lagunu, na jejímž konci se nachází vysněný cíl naší cesty, přímořské letovisko GRADO.

9. den: celodenní relaxace u moře. Možnost individuální projížďky na kole po pobřeží na MONFALCONE. Podvečerní odjezd přes Rakousko do ČR.

10. den: příjezd do ČR.

Ubytování

7x nocleh se snídaní v ***hotelech a penzionech ve dvoulůžkových pokojích s vl. soc. zařízením

Stravování

7x snídaně, 1 x večeře (4. noc)

Cena zahrnuje

7x nocleh se snídaní v ***hotelech a penzionech ve dvoulůžkových pokojích s vl. soc. zařízením, 1 x večeře (4. noc), doprava klimatizovaným autobusem s cyklovlekem, sportovní instruktor, informační materiály.

Cena nezahrnuje

vše ostatní, co není uvedeno v odstavci „Cena zahrnuje“.

Nástupní místa

České Budějovice, Hradec Králové, Pardubice, Poděbrady, Praha, Tábor

Poznámka

Sleva na dítě do 12 let 1200 Kč.

Podobné zájezdy

 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.4.2024 - 10 dní
14 900 Kč
 (CK Extrem Tour)
13 990 Kč
 (CK Victoria)

Napoleonův ostrov Elba na kole

Itálie
5.5.2024 - 8 dní
9 990 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
17.5.2024 - 10 dní
14 990 Kč 12 990 Kč
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.5.2024 - 4 dny
6 990 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol