Aktivní dovolená pro celou rodinu

Tauernská cyklostezka

Termín: 28.05.2015 - 31.05.2015, 4 dny
Cena od: 5 950 Kč

Foto: CK Rubikon

Návrat ke klasice, od Krimmelských vodopádů až do Salzburgu

Nestárnoucí evergreen nabízí vše, co od spojení pohodové cyklistiky, přírody i historie můžeme očekávat. Navíc trasu zařazujeme ve vyladěném podání! Tauernská stezka totiž od nepaměti nabízí dvě alternativní trasy - jednu kolem řeky Saalach a druhou jižnější podél Salzachu (obě se pak spojí v cyklistickém Salzburgu). Ale není třeba vybírat, projedeme si trasy obě. Navíc takto docílíme šikovného modelu bez nočního přejezdu a během 4 dní zájezdu si užijeme všechny 4 dny na kole. Podrobný itinerář uvádíme níže, nezapomeňte prosím, že každou z fotografií lze rozkliknout do detailního zobrazení.

Program zájezdu

1. den: Ranní odjezd z ČR. Do Salzburgu máme z Prahy 390 km a přidáme-li ještě kousek, můžeme již vykládat kola. Projedeme si část severní trasy vedoucí podél vodácky oblíbeného Saalachu. Však také městečko Lofer na řece funguje jako báječné vodácké zázemí pro milovníky mokrého sportu. Na vhodném místě vyložíme kola a vydáme se směrem na Zell am See. Toto oblíbené lázeňské místo na břehu stejnojmenného jezera si budeme mít čas důkladně prohlédnout a třeba i objet jezero celé, jeho přilehlá část nám totiž bude domovem pro následující dny. 30 - 40 uvítacích kilometrů pro dnešní den bude tím správným začátkem.

2. den: Následující den popojedeme autobusem ke Krimmelským vodopádům, které si lze budete moci prohlédnout opravdu zblízka. Přímo zpoza vodopádů si nás cyklostezka odvede východním směrem se zprvu výrazným klesáním a velmi atraktivním lesním úsekem, posléze pak naprosto pohodovým terénem a povrchem (povětšinou asfalt, částečně příjemná šotolina). Cesta se proplétá se mezi vesničkami, zahradami, golfovými hřišti, hospůdkami a železniční tratí. Projedeme místa jako Krimml, Neukirchen, Mittersill, kde za zmínku rozhodně stojí středisko správy Národního parku Vysoké Taury, které poskytne zvídavým návštěvníkům pestrý interaktivní zážitek. Nesmíme zapomenout, v jaké oblasti se pohybujeme - při naší cestě na kole nám po pravé ruce důstojně defilují vrcholky nejvyšší - Großvenediger (3.666 m n.m.) a jeho vyšší a známější soused Großglockner (3.798 m n.m.). Ve finiši budeme také míjet odbočku na Kaprun, zimní středisko zejména v Čechách velice známé. Které si bohužel nese i svou smutnou historii tragického požáru lanovky v roce 2000. Dnešní trasa úbočím velehor nám nachystá cca 65 atraktivních km, nocleh tamtéž jako předešlý den.

3. den: Rozloučíme se s Zeller See a pošlapeme podél další vodácké perly - řeky Salzach, který nejenom raftařům nabízí parádní adrenalinové úseky. V městečku Taxenbach můžeme zabloudit do soutěsky Kitzlochklamm, která nás bude stát trocha usilí při návratu zpět na stezku, ale může se stát příjemným zpestřením dnešní etapy. Ostatně dravých soutěsek je v okolí celá řada, a tak se nabízí další adrenalinové dobrodružství pro náš příp. pobyt někdy v budoucnu - canyoning. Dnes ale pokračujeme dále na Schwarzach, kde řeka i stezka začínají nabírat severní směr. A již nás vítá Bischofshofen se svými skokanskými můstky, které slouží i tradičnímu Turné čtyř můstků na přelomu roku a jehož první ročník se konal již na počátku 50. let. Zbývají poslední dnešní kilometry a s nimi městečko Werfen. A také nepřehlédnutelný hrad Hohenwerfen se sokolnickým muzeem a filmovou historií. Pamětníkům válečných filmů je hrad znám z roku 1968 a z filmu Where Eagles Dare s českým názvem Kam orli nelétají, s herci Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem. Sluší se také připomenout, že nedaleko se nachází úžasný areál největší ledové jeskyně naší planety - Eisriesenwelt Werfen. I ten ale budiž motivací pro případnou další návštěvu regionu. Čeká nás nocleh po cca 60 km na kole.

4. den: Golling, Hallein, Salzburg. Ideálních 40 km do města, pyšnícího se přívlastkem město Mozartovo, díky rodnému domu slavného skladatele. A také Starým městem, patřícím od roku 1996 na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Objevování města necháme na Vás, ale jedno prozradit můžeme - cyklistům jsou zde nesmírně nakloněni, až bývá našinci při vzpomínkách na českou realitu někdy smutno. Na kole se přiblížíme k autobusu, naložíme komplet výbavu i sebe a vydáme se na cestu k domovu.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu/pensionu se snídaní 3x (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zařízením), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaně, eventuální fakultativní výdaje (Krimmelské vodopády 3 EUR, Kitzlochklamm 4,5 EUR, muzeum NP Vysoké Taury v Mittersillu 8,5 EUR ...). POZOR! V rámci obou letošních termínů bude každému klientovi k dispozici tzv. Sommerkarte Zell am See - Kaprun, která výše uvedené zajímavosti na naší trase zpřístuňuje zdarma. Navíc umožňuje zdarma také výjezdy všemi lanovkami - ve areálech Schmittenhöhe i Kaprun, jízdu parníkem po jezeře a mnoho dalších aktivit = velká finanční úspora. Může hrát roli i při vašem osobním plánování programu, lze zkombinovat cyklistiku s návštěvami míst, které byste jinak možná nechali bez povšimnutí.

Cestovní pojištění - lze přiobjednat (132 Kč celkem za komplexní cestovní pojištění = 12 rizik = léčebné výlohy, storno zájezdu, odpovědnost, zavazadla, doklady, atd.)

Příplatek za jednolůžkový pokoj 900,- Kč/3 noci.

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, České Budějovice

Podobné zájezdy

 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.5.2024 - 4 dny
6 990 Kč
 (CK Victoria)
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
3.6.2024 - 7 dní
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
5.6.2024 - 5 dní
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.6.2024 - 6 dní
13 500 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol