Aktivní dovolená pro celou rodinu

Bodamské jezero na kole

Termín: 30.04.2014 - 04.05.2014, 5 dní
Cena od: 7 200 Kč

Schaffhausen
Schaffhausen
Foto: CK Rubikon

Švábské moře - přírodní skvost pod Alpami a skrytá turistická perla Evropy

Bodamské jezero je se svou vodní plochou 536 km2 největším jezerem Rakouska a Německa a druhým největším jezerem Švýcarska. Zároveň třetím největším ve střední Evropě po Balatonu a Ženevském jezeře. Největší hloubka 254 m, tři ostrovy – Mainau (ostrov květů), Reichenau (zeleninový ostrov) a ostrov historického jádra města Lindau. Německé břehy čítají 173 km, švýcarské 72 km, rakouské 28 km. Cyklotrasa kolem jezera platí za jednu z nejkrásnějších v Evropě. Náročností se trasa hodí i pro začátečníky na kole, rodiny s dětmi nebo in-line bruslaře. Povrch v naprosté převaze asfaltový, zvláště na švýcarské straně naprosto luxusní. Trasu lze obzvláštnit anebo zkrátit využitím lodí, křižujícím jezero v mnoha atraktivních místech. Během našich výletů objedeme jezero z velké části, tak jak dny a etapy dovolí, vynecháme zejména nejméně přitažlivou průmyslovější část severního břehu.

Program zájezdu

1. den:
V předvečer státního svátku se vydáme na jih a zcela v klidu přejedeme nočním tranzitem přes Německo k Bodamskému jezeru (590 km z Prahy).

2. den:
Na severu Bodamského jezera můžeme nalézt městečko Meersburg. Toto německé město se pyšní nejstarším obývaným hradem země, jehož podobu nese i městský znak. Oblíbenosti městu dodávají také termální lázně a samozřejmě víno! Právě zde vyložíme kola, prohlédneme si Starý a Nový zámek, ochutnáme německé vinné produkty a vydáme se kolem horního ocásku jezera - podél Überlinger See, podél břehu jezera a podél vinic. Tato část stezky je oblíbena pro svou rovinatost; pokud v tomto směru narazíte na výjimku, věřte, že bude stvrzovat ono známé pravidlo :o) Čeká nás cca 70 pohodových km přímo na hotel, kde budeme nocovat celou dobu našeho jezerního cyklistického putování. Komu by se zdál úvodní den dlouhý, může zvolit tzv. "vodní cestu", lodí se přiblížit do Kostnice (15 min, cca 2,60 eur dospělák, 1,30 eur děti 6-14 let) a dojet na hotel výrazně kratší trasou.

3. den:
V poklidu a důstojně se vypravíme na další cyklistickou etapu, čeká nás tzv. „ostrovní okruh“. Začneme na zeleninovém ostrově Reichenau, který je spojen s pevninou sypanou hrází z roku 1838 o délce 1840 m a jinak je přístupný také lodní dopravou. Narazíme zde na velké historické skvosty - např. na kláštěr založený r. 724, kde od roku 2000 opět sídlí malá skupina mnichů a díky kterému je také celý ostrov zařazen od r. 2001 na seznam kulturního dědictví UNESCO. Anebo na bylinářskou zahradnu založenou dle pověsti již v 9. stol. Poté se vypravíme na další z ostrovů - květinové Mainau, jehož spojení s pevninou tentokráte zabezpečuje most. Díky zvláštnímu klimatu tu naleznete zcela běžně rostoucí palmy a další středomořskou květenu. Kromě pestrých zahrad s mnohými botanickými a dendrologickými skvosty se zde nachází i paví obora a tzv. "motýlárium" - kde tropické převážně jihoamerické motýli poletují mezi návštěvníky. Celkově cca 55 km.

4. den:
Hlavním cílem dnešního dne bude slavný Rýnský vodopád v městečku Schaffhausen. Vodopád je velmi oblíbeným výletním cílem, který nelze vynechat a který nám díky své fotogeničnosti zaplní paměťové karty našich fotoaparátů. Čeká nás přírodní kulisa 23 m vysoká, 150 m široká, s možností výletu lodičkou pod vodopády a vycházky na vyhlídkovou terasu. Cyklisté následně vyrazí z městečka Stein am Rhein, nádherného středověkého zachovalého sídla se zajímavými hrázděnými domy. Na cestě zpět může být zpestřením „lodní nábližka“ - výletní lodě křižují střídavě pravý a levý břeh jezera až zpět do Kostnice, kde rozhodně stojí za to strávit závěr dne. Ti, kteří dají přednost vlastnímu pohonu, projedou švýcarskou stranu přes Kreuzlingen a doputují do města kostnického koncilu taktéž.

Přeneseme se zde do 15. stol. a vzpomeneme 599 let od upálení Mistra Jana Husa. Ostatně o rok později potkal stejný osud i jeho žáka a obhájce Jeronýma Pražského. Prohlédneme si přístav, sochu Imperia, kostel Münster, Husův dům s kamenou bustou Mistra, historickou část města. Dnešní univerzitní a partnerské město českého Tábora učiní příjemnou tečku za dalším dnem plného poznání a odpočinku. Došlapeme zpět do dočasných domovů, cca 60 km celkem. Ti, kdož absolvují „odpočinkový“ den, mají program víceméně jasný - vodopád Rheinfall, lodička, vláček do města Schaffhausen, zmrzlina, pevnost. Následně autobusem se zastávkou v romantickém městečku Stein am Rhein či Radolfzell. Ovšem pozor, tento den lze strávit i celý na kole, běžně někteří zvládají cestu tam i zpět (cca 100 km).

5. den:
Ráno se zabalíme na hotelu, čeká nás závěrečná kratší cykloetapa. Po obědě se naložíme a vyrazíme směrem k domovu. Večerní příjezd do Prahy.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu se snídaní 3 noci na stejném místě (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zařízením), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Komplexní zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaní, event. fakultativní výdaje (vstupy do památek, plavby lodí,...).

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Podobné zájezdy

 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.5.2024 - 4 dny
6 990 Kč
 (CK Victoria)
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
3.6.2024 - 7 dní
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
5.6.2024 - 5 dní
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.6.2024 - 6 dní
13 500 Kč
© Copyright www.kamven.cz
Partneři projektu
Dovolená v Rakousku Dovolená ve Švýcarsku NaKole.cz - cyklistický portál
Dolní Rakouskol